Menu

Atilla Erdem en Peggie De Sager: hun creatief verhaal

Atilla en PeggieAtilla Erdem: Ik heb een grote voorliefde voor eenvoud

Wie ben je?
“Ik ben Atilla, 39 jaar en van Turkse afkomst. Sinds 2009 ben ik getrouwd met Olivia. Samen hebben we een zoon van zes jaar, Ilias. een paar jaar geleden heb ik Maankinderen geschreven. Maankinderen is een driedelige verhalenbundel met negen verhalen over Eray en zijn zusje Aysel. Ik schrijf graag kortverhalen en ik ben daar goed in. Ik heb een grote voorliefde voor eenvoud. Hoe eenvoudiger hoe liever. Als ik iets in twee woorden kan zeggen, dan zal ik daar geen vijf woorden voor gebruiken.”

Van waar komt jouw interesse in kinderboeken en diversiteit?
Atilla:“Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger een kinderboek in mijn handen heb gekregen. Met de geboorte van mijn zoon is daar grote verandering in gekomen. We kopen veel kinderboeken en we gaan minstens twee keer per week naar de bibliotheek. Ik lees vaak verhalen voor en zo is mijn interesse in kinderboeken en diversiteit gaandeweg gegroeid.”

Hoe verloopt de samenwerking met Peggie, de illustrator? 
Atilla: “We hebben elkaar een paar keer ontmoet. Peggie is een boeiende en inspirerende vrouw. Ik heb een fijn contact met haar. Doordat we ver van elkaar wonen, maken we gebruik van Skype, Facebook en sms.

Waar leg je het accent bij je superdiverse kinderboek? 
Atilla: “Creativiteit kent geen grenzen. Ik daag mezelf uit om ons verhaal zo creatief mogelijk te maken. Ik wil vooral mijn Turkse roots gebruiken om over Turkse kinderen te schrijven.”

Peggie De Sager: Een kinderwereld is eindeloos groot, net omdat hij zo klein is

“Ik woon in een supergezellig studiootje in Jette vlakbij een imitatie van de grot van Lourdes. Het voldoet aan mijn behoefte aan religieuze oorden. Ik heb geen kinderen maar gelukkig wel veel vrienden met kinderen die ik af en toe mag kidnappen. Op papier ben ik 100% Vlaams, maar ik heb op een paar continenten gewoond en veel gereisd. Qua gevoel ben ik diverser. Ik ben trots op mijn training als shiatsu-behandelaar en timmer rustig aan de weg om een eigen praktijk op te bouwen. Ik werk in het Brusselse onthaalbureau bon en doe daar de interne communicatie. Ik heb drie jaar striptekenen gestudeerd aan Saint-Luc in Brussel en ik ben blijven tekenen.”

Van waar komt jouw interesse in kinderboeken en diversiteit?
Peggie:
“Ik heb zelf leren lezen met strips. De uitdrukkingskracht van beelden heeft me altijd gefascineerd. Tijdens mijn studies sinologie las ik alles wat ik vond over Oost-Aziatische iconografie en schilderkunst. Het is zo logisch voor een mens om zich in beelden uit te drukken, dat hebben onze voorouders in alle culturen altijd gedaan. Beelden zijn verbindend. Veel mensen kunnen niet lezen of begrijpen de taal niet, maar de meeste mensen kunnen zonder tekst of uitleg wel genieten van een beeld en er hun eigen verhaal uithalen. De vrijheid in kinderboeken spreekt me aan. Een kinderwereld is eindeloos groot, net omdat hij zo klein is.”

Hoe is de samenwerking met schrijver Atilla Erdem? 
Peggie: “Ik voel een positieve klik met Atilla. De afstand maakt het wel moeilijk en we hebben allebei een druk leven. Maar de vonk is er wel degelijk, ik heb volledig vertrouwen in het verhaal dat we gaan ontwikkelen.”

Wat verwacht je van het Sesam-project? 
Peggie: “Dat ik nog heel veel kan groeien in mijn tekenwerk en het creatieve proces. Voor mij is kunst het mooist als je voelt dat de auteur zijn ego zoveel mogelijk opzij heeft gezet. Dat is de grootste uitdaging voor mij. Voor het superdiverse kinderboek wil ik een link met het universeel menselijke leggen. Maar ik weet niet of dat voor anderen ook iets betekent….”

De huissnuiverAtilla en Peggie hebben het verhaal ‘De huissnuiver’ uitgewerkt. Dit verhaal wordt op maandag 9 maart op het Sesam-festival in De Roma voorgesteld.