Menu

Auteurs Dieter en Petra. Alsof de puzzelstukken samenvallen

Dieter De Schutter en Petra Beeckx

Petra Beeckx (33) studeerde sociaal-cultureel werk. Nu is ze verantwoordelijke postgraduaat digital journalism & content aan de Arteveldehogeschool en freelance redacteur/copywriter. Ze heeft een sterke pen, houdt van (audio)verhalen en poëzie en is supergemotiveerd om mee het verschil te maken. Dieter De Schutter (24) heeft een eigenzinnige tekenstijl. Met zijn masterproject, de graphic novel ‘Hotel Souvenir’ won hij de ‘Special Mention Award’ van ELCAF en is mee initiatiefnemer van ‘Het Debuut’, een platform voor beginnende kunstenaars en creatieve ondernemers. Samen werken ze met veel plezier een Sesam-kinderboek uit.

Wat was je reactie toen je van Sesam 2.0 hoorde?

Petra: “Ik leerde Studio Sesam kennen door de oproep voor nieuwe auteurs. Ik ben naar de infodag afgezakt en daar overenthousiast vertrokken. Het leek alsof er enkele puzzelstukken samen vielen. Mijn werkervaring bij NOVA/Recht-Op, een vereniging waar armen het woord nemen, kroop mee in mijn pen voor het kandidatuurverhaal. En met succes. We hebben allemaal nood aan én recht op aansluiting, met welke achtergrond of beperking ook. De puzzel paste helemaal in elkaar toen Dieter mijn illustrator werd.”
Dieter: “Het is  fantastisch dat Studio Sesam boeken uitgeeft die niet stereotiep zijn en rekening houden met de superdiversiteit van onze samenleving. Beetje bij beetje zorgen deze boeken voor een positieve verandering. Het is een eer om hieraan deel te nemen.”
Petra: “Zelf kan je echt het verschil maken. Ongelijkheden kan ik niet oplossen maar een Sesam-boek kan wel voor herkenning zorgen bij kinderen en een stempel drukken op hun zelfbeeld. Een positief zelfbeeld heeft dan weer invloed op andere dingen. En dan spreek ik nog niet over het belang van taalontwikkeling bij een kind.”

Waar willen jullie vooral de focus leggen bij het Sesam-kinderboek?

Petra: “Dieter en ik willen graag een verhaal maken over ‘anders zijn’,  ‘aansluiting zoeken’ en ‘aanvaard  worden’. Anders zijn is niet evident. De kunst bestaat erin om jezelf niet te verloochenen uit angst om buiten de groep te vallen. Voor ons verhaal gaan we kinderen opzoeken die leven in kwetsbare situaties.”
Dieter: “De verschillende lezingen en workshops die Studio Sesam organiseert over superdiversiteit, taalverwerving en storyboarding hebben me erg geïnspireerd. Als kind verslond ik de boeken van Roald Dahl. Een kinderboek moet grappig, spannend en gevoelig zijn. Mijn illustraties zijn speels. Ze nodigen als het ware de toeschouwer uit om een stapje dichterbij te zetten om elk tafereel te willen doorgronden. Ook voor Sesam wil ik figuren creëren die eigenzinnig zijn maar ook grappig en naïef.”

Hoe verloopt de samenwerking?

Petra: “Het is een match tussen ons. We begrijpen elkaar, zijn gevoelig maar ook erg ambitieus. We lachen veel. Dieter geeft me inspiratie en vice versa. Ook de samenwerking met de groep is een meerwaarde.”
Dieter: “Het is verfrissend om in duo een verhaal te schrijven. Petra en ik zitten op dezelfde golflengte en we voelen elkaar erg goed aan.”


Sssst … Studio Sesam werkt. Petra Beeckx en Dieter De Schutter werken samen aan een superdivers prentenboek voor kinderen van  5 tot 8 jaar. Uitgave te verwachten tegen oktober 2017.