Menu

Bezoek op vier poten. Afif ontmoet een komodovaraan!

Afif woont aan de haven. Hij speelt graag met zijn zelfgemaakte bootjes en het uitgestrekte water fascineert hem. Daar spoelt op een dag Komo aan, een bijna prehistorisch ogende komodovaraan die enkel leeft op de eilanden Komodo, Rinca en Flores in Indonesië. Komo heeft niets meer, zijn eiland is verdwenen in de zee. Hij heeft alleen zichzelf nog.  Daarmee zal hij het moeten doen …

Schrijfster Sophia Honggokoesoemo heeft roots in Indonesië en China, maar is in België geboren en getogen. Migratie is als een fijne draad in haar privé en professioneel leven verweven. De vanuit Nederland gemigreerde illustrator AnneMarthe Zomer woont grenzend aan de dokken achter de oude binnenstad van Antwerpen.

2 miljoen mensen op zoek naar een ander leven

Samen rondwandelend op dit ‘eilandje’ groeide het idee om het verhaal in deze omgeving te laten afspelen. De aanwezigheid van het Red Star Line Museum en het MAS op datzelfde eilandje gaf het idee een mooie plus. Dat Komo geen koffers bij zich draagt is een mooie metafoor voor het blanco aankomen op een nieuwe plek.

Van 1872 tot 1935 gingen immers twee miljoen mensen vanaf die plek op zoek naar een ander leven. Bepakt en bezakt kwamen zij zich in de Red Star Line loodsen aanmelden, ondergingen er een medische keuring waarna zij, opeengepakt tussen ontelbare koffers, in grote schepen vertrokken richting Amerika of Canada. Het Museum Aan de Stroom herbergt dan weer een grote collectie etnografische kunst uit verschillende continenten.

De ruimte, de weidsheid, de verlaten sfeer, de aanwezigheid van lucht, horizon en meeuwen in het gebied waar deze musea liggen, vormden de perfecte inspiratiebron voor Afif zijn habitat en de aankomstplek van Komo.

De vraag is nu: wat verbindt ons?

De personages Afif en Komo hebben andere achtergronden en drijfveren. Aanvankelijk probeert Afif hem te overtuigen zich te schikken in zijn nieuwe omgeving. Maar dat lukt, ondanks hun verwoede pogingen niet. Langzaam dringt bij beiden het besef door dat een ieder op zijn eigen, unieke manier iets te bieden heeft en gaan ze op zoek naar wat hen verbindt.

Zo blijkt Komo te kunnen zwemmen, waarop Afif op de rug van Komo de haven uitvaart en zijn droom waarheid ziet worden. Twee personages met een droom. De één om te varen, de ander om een nieuw thuis te vinden.

Zo biedt dit verhaal ‘Bezoek op vier poten’ de kans om samen, kinderen en voorlezers, na te denken over wat ons verbindt met elkaar, wat onze dromen ook zijn.

 

Bezoek op vier poten Cover‘Bezoek op vier poten’ van Sophia Honggokoesoemo & AnneMarthe Zomer 
Een omkeerboekje met ‘Mmmm, toch wel lekker … ‘.
Met extra knutseltips: je eigen bootje maken en een schimmelspel uitwerken.
56 pagina’s leesplezier over de diverse samenleving! Voor alle kinderen.

Te bestellen via onze winkel voor €12,95 (winkelprijs €14,95)
Bestel hier: https://studiosesam.be/winkel/