Menu

Blijf trouw aan jezelf! Fatinha Ramos blikt terug op haar Sesam-traject

Fatinha Ramos is geen onbekende bij Studio Sesam. Ze nam als illustrator deel aan het allereerste Sesam-traject van 2013 tot 2015 en publiceerde het prentenboek Op zoek naar Yori. Nadien illustreerde ze nog voor Studio Sesam het prentenboek Woordenwolken van schrijfster Winny Ang. 

Vrijwilligster Christelle Baseke Kaisala was benieuwd naar haar ervaringen en wat ze zou willen meegeven aan beginnende illustratoren die intekenen voor de oproep van Studio Sesam. Door COVID konden ze elkaar niet live ontmoeten voor een gesprek, maar wel telefonisch. Het werd een mooie terugblik op een rijke ervaring.

Wie gaf jou de tip om deel te nemen aan het Sesam-literatuur-project?

Fatinha: “Ik ben het te weten gekomen via een vriendin. Ze wist dat ik deeltijds werkte als illustrator. Ze wist hoe graag ik een prentenboek wou maken. Het was voor mij een kans om bij te leren en verder te dromen. Het project sprak mij ook aan wegens het sociaal engagement en de multiculturaliteit.”

Was het een drempel voor jou om deel te nemen?

Fatinha: “Ja, maar het heeft me wel veel mogelijkheden gegeven. Als je kiest voor het leven van een artiest, dan weet je dat onzekerheid daar deel van uitmaakt. Het kan beangstigend zijn, maar I embraced it. Ik had een doel voor ogen.”

Hoe blik je terug op deze ervaring?

Sesam-traject met Winny en Fatinha, 2014

Fatinha: “Ik vond het een mooie kans om mezelf als illustrator te laten zien. Het was nieuw voor mij. Ik zou het opnieuw doen. Ik vind het werkelijk één van de beste beslissingen die ik genomen heb. De samenwerking met Winny Ang, de schrijfster waarmee ik een duo vormde, verliep zeer goed. Zij stapte op mij af en het klikte meteen. Gedurende het traject zaten we op dezelfde golflengte en het was altijd fijn. Ik vond het een verrijkende ervaring waar ik enorm veel aan had.”

Welke gouden tip geef je aan beginnende illustratoren?

Fatinha: “Blijf trouw aan jezelf. Be the best version of yourself! Iedereen is anders, maar we zijn allemaal uniek. Het is belangrijk om je eigen artistieke stem te vinden en je af te vragen waarom je het wil doen. Als je een goede reden hebt, ga er dan voor. Er zijn veel ups en downs. Ook dan moet je trouw aan jezelf blijven. Het is niet altijd evident want als illustrator word je vaak geconfronteerd met jezelf. Het is altijd makkelijker om te kijken naar de ander dan naar onszelf.”

Be the best version of yourself!”

Was het een valkuil om jezelf te vergelijken met anderen?

Fatinha: “Ik heb me nooit vergeleken met anderen. Soms was ik een beetje ontmoedigd, want ik kreeg het gevoel dat ik niet het verschil zou kunnen maken tussen zoveel talent. Dan kijk ik naar de bron, naar alle vormen van kunst. Ik laat me dan inspireren door schilderkunst, muziek, dans, film en fotografie. En zo krijg ik dan weer een bredere en creatievere kijk.”

Met deze wijze woorden sluit Fatinha ons telefonisch gesprek af. Haar boeken en illustraties  inspireren duizenden lezers en kunstenaars. 
Fatinha neemt deel aan de digitale infosessie op woensdag 10/2 waar ze een presentatie zal geven en enkele vragen over het project zal beantwoorden. 

Op de online boekenwinkel van Studio Sesam kan je haar Sesam-boeken Op zoek naar Yori en Woordenwolken bestellen.

 

Christelle is moeder van twee jonge kinderen. Ze is al een tiental jaar werkzaam in de socio-culturele sector. In 2019 heeft ze het plezier van schrijven (her)ontdekt via haar blog ‘Too Black to be True’. Ze deed dit interview met Fatinha als vrijwilliger.