Menu

De liefde voor een pasgeboren baby is in elk gezin hetzelfde: Khadija en Sanne

Sanne Thijs is illustrator en bedenker van Full of Freckles, een online illustratiemerk waar ze echte vrouwen tekent, met al hun vormen. Daarnaast heeft ze ondertussen zes kinderboeken geïllustreerd. Ze woont samen met Jan-Willem en zoontjes Wieber en Pim in de prachtige Zeelandse polders. Khadija Timouzar werkt bij Het huis van het Kind. Ze woont samen met haar man en de twee zonen in Antwerpen.

Sanne en Khadija debuteerden allebei bij het eerste Studio Sesam-traject. Sanne illustreerde het boekje De fanfare, Khadija schreef Een goal voor Imane en later ook het succesvolle peuterboekje Feest voor Ilyas.

Studio Sesam blijft aan jullie trekken?
Khadija:
“Haha, ik ben precies een blijvertje. Ik mag weer werken aan een prachtig initiatief dat van kinderen wereldburgers maakt. We hebben een fantastisch divers team, dat was ook zo bij de vorige trajecten. We hebben allen hetzelfde doel: we willen superdiverse kinderboeken maken waarin elk kind zich kan herkennen.”
Sanne: “Ik mocht tijdens dit Sesam-traject niet alleen een boekje illustreren, maar ook coach zijn van een groep zeer getalenteerde illustrators waar ik nu alleen maar trots en fier op kan zijn. Diversiteit in kinderboeken is belangrijk omdat je als kind jezelf moet kunnen herkennen om je thuis te voelen in een maatschappij. Dat is waarom ik me thuis voel bij Studio Sesam.”

Wat houdt voor jou een superdiverse samenleving in?
Sanne ThijsSanne:
“Een superdiverse samenleving gaat voor mij verder dan enkel een culturele achtergrond. Diversiteit komt in alle maten en vormen, maar zit vooral in de persoonlijke verhalen. En al deze moeten een evenwaardige plaats krijgen naast elkaar. Dat mensen willen luisteren en respect hebben voor elkaar en elkaars verhalen.”
Khadija: “We brengen superdiverse boeken uit die je nog te weinig tegenkomt in de kinderboekenwereld. Boeken die herkenbaar zijn voor elk kind én die dan ook geschreven zijn door iemand die ze kennen. Ik krijg veel positieve reacties in mijn omgeving. De lokale bibliotheken en scholen nodigen me vaak uit om voor te lezen. Ik zie mezelf niet als rolmodel, maar ik wil wel dat de boekenwereld en voorleesgroepen een weerspiegeling zijn van de samenleving.”

Hoe verliep de samenwerking?
Sanne:
“Khadija bracht me in haar wereld binnen en gaf me de ruimte om deze te illustreren in mijn beelden. Het was een toffe ontdekkingsreis.”
Khadija: “Ik heb het geluk dat ik weer met een talentvolle illustrator een boek kan uitbrengen. Sanne weet heel goed hoe ze met haar tekeningen tot de verbeelding kan spreken. Je kunt bijna zeggen dat ik eigenlijk overbodig ben met mijn verhaal.”

Wat voor een soort boekje is Overal cadeautjes?
Sanne:
Overal cadeautjes is voor mij een verhaal van familie en het verwelkomen van nieuwe familie. Ik illustreerde het boekje terwijl ik zelf zwanger was en ons zoontje mocht verwelkomen in onze familie. Het gaf een speciaal gevoel om deze illustraties te creëren en ik kon me enorm inleven in het verhaal met een kleuter die grote broer werd. Maar ook omdat de liefde voor je pasgeboren baby zich bij elk gezin hetzelfde uit. Met veel knuffels en een trotse liefde die door de vermoeidheid heen straalt.”

Ik illustreerde het boekje terwijl ik zelf zwanger was en ons zoontje mocht verwelkomen in onze familie. Het gaf een speciaal gevoel om deze illustraties te creëren en ik kon me enorm inleven in het verhaal met een kleuter die grote broer werd.”

Khadija: “Yasmina heeft twee nieuwe broertjes. Dat wordt gevierd met een feest. Yasmina is super enthousiast om de gasten te ontvangen. De bezoekers hebben veel cadeaus bij voor de broertjes. Hoe zal Yasmina hier mee omgaan?”

Wat betekent het voor jou persoonlijk om auteur te zijn?
Khadija:
“Het feit dat ik auteur ben van drie kinderboeken doet wel iets met mij. Ik ben iemand die vaak reflecteert over het leven, maar ook over het moment dat ik er niet meer ben. Dan is het fijn om te weten dat ik iets betekenisvol kan achterlaten. Het doet me ook deugd om de reacties te zien van de kinderen na een voorleesmoment. Ik geniet ervan als ik een glimlach kan toveren op het gezicht van de kinderen.”
Sanne: “Auteur zijn is voor mij een plaats hebben in de wereld om creatief te zijn. Om niet alleen voor mezelf te tekenen, maar om dit te kunnen delen met een publiek. Door met kleur,  experiment en compositie bezig te zijn, kan ik emoties op kindermaat weergeven en verhalen met beelden te vertellen zodat zelfs de kleinsten mee kunnen ‘lezen’. Want verhalen horen en lezen maakt de wereld van iedereen zoveel groter.”

Wat zijn je ambities met het Sesam-traject?
Khadija:
“Ik wil mijn verhalen naar buiten brengen, in elk huis, in elke school, in elke bibliotheek, maar ook op (voor)leesfestivals. Ik wil kinderen laten kennismaken met werelden die ze soms niet te zien krijgen en dat ze leren van werelden die anders zijn.”
Sanne: “Sesam zal altijd een warm plaatsje in mijn hart hebben, want het was de springplank in mijn carrière en daardoor heb ik ook fantastische mensen leren kennen. Ik zal met trots beide Sesam-boekjes en de Sesam-boodschap meenemen in mijn aanbod van lezingen in scholen. En als er in de toekomst nog een Sesam-initiatief is, sta ik graag weer klaar om te helpen.”

Overal cadeautjes

Cover Overal cadeautjesHet is feest bij Yasmina! Ze heeft twee nieuwe broertjes: de tweeling Nasr en Yanis.
Yasmina vindt het al snel een stom feestje. Want iedereen komt met cadeautjes voor de baby’s. Zelfs haar neefje Ilyas. Maar dan komt oom Ali …

Een vrolijk peuterverhaal over nieuwe baby’s in een gezin. Met achteraan enkele basiskleuren in het Nederlands, Arabisch, Turks, Farsi, Pools, Russisch, Frans, Swahili en Sranantongo.

Je kan dit boekje bestellen via www.studiosesam.be.winkel. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor de Sesam-nieuwsbrief.