Menu

Gezocht: nieuwe talentvolle schrijvers en illustratoren! DEADLINE VERSTREKEN

Vanaf maart 2021 start Studio Sesam vzw met een coachings- en creatietraject voor nieuwe, talentvolle schrijvers en illustratoren. Literatuur Vlaanderen, Kunstenstad Antwerpen en Darna vzw, Vlaams-Marokkaans culturenhuis, ondersteunen dit traject. Doel is om ‘superdiverse’ prentenboeken voor peuters en kleuters te creëren, nieuwe diverse talenten te coachen en te introduceren in de boekenwereld. Studio Sesam zoekt 3 schrijvers en 4 illustratoren die zich laten inspireren door in groep een creatief traject te volgen. Op woensdagavond 10 februari kan je een informatieve online sessie volgen. 

Herkenbare en begrijpelijke verhalen voor de allerkleinsten

Het eerste Sesam-peuterboek: een succes

Boeken voorlezen is de methode om kinderen taal, cognitieve en empathische vaardigheden aan te leren. Tot nu toe zijn er nog altijd te weinig prentenboeken waarin de diversiteit van de samenleving aan bod komt. Het eerste doel van dit coachings- en creatietraject is het creëren van vijf kleurrijke prentenboeken voor de allerkleinsten, aangevuld met educatief materiaal. De verhaaltjes moeten herkenbaar en begrijpelijk zijn voor elke ouder en kind. Ook voor  gezinnen die het Nederlands niet beheersen. Diverse gezinnen zullen een inspiratiebron zijn voor de nieuwe auteurs.

Via het creatietraject van Studio Sesam ben ik nu bekend als illustrator. Ik heb geleerd hoe je kan samenwerken. Hoe we deadlines moeten halen, en hoe we elkaar moeten respecteren.” (Sesam-auteur, 2017)

Nieuwe diverse talenten een kans geven

Via een open oproep zoekt Studio Sesam 4 illustratoren en 3 schrijvers die een peuter/kleuterboek creatief willen uitwerken en de ambitie hebben om als auteur door te groeien.  Nieuwe talenten een kans geven om te debuteren is de specialiteit van Studio Sesam. Tot nu toe heeft de vzw met 36 schrijvers en illustratoren samengewerkt, waarvan er 32 debuteerden. Vele auteurs zijn nu gerespecteerd in binnen- en buitenland zoals Fatinha Ramos, Winny Ang, Laura Janssens, Marie Van Praag, Sanne Thijs, Atilla Erdem, Khadija Timouzar, Floor Tinga, Ilse Hermans, … en nog vele anderen.

In Vlaanderen loopt er nog veel talent rond dat enkel een springplank nodig heeft om de boekenwereld binnen te geraken. Vele verhalen zijn nog niet geschreven omdat sommige gemeenschappen geen eigen auteurs hebben. Daarom doet Studio Sesam met dit coachings- en creatietraject aan positieve actie en wil zo meer kleur brengen in de kinderboekenwereld.

Sesam heeft mijn vergeten talent aangewakkerd. Het schrijven of bezig zijn met literatuur is een kostbare bezigheid geworden, ondanks ik weinig tijd heb.” (Sesam-auteur, 2015)

Een coachings- en creatietraject in groep

Studio Sesam wil van start gaan met tien talentvolle schrijvers en illustratoren. Drie ervaren Sesam-auteurs, Asma Ould Aissa, Sanne Thijs en Khadija Timouzar, maken deel uit van de groep en bieden extra ondersteuning. De auteurs volgen in groep (online) sessies over het abc van een prentenboek, over sensitief schrijven en verbeelden, over de leefwereld van peuters en kleuters, over het ontwikkelen van educatief materiaal en over hoe ze zichzelf als auteur kunnen profileren. Om voeling te krijgen met de leefwereld van peuters en kleuters zullen ze zich door diverse gezinnen laten inspireren.

Ervaren auteurs en boekenmakers zullen de nieuwe talenten coachen zodat ze een eigen prentenboek met educatief materiaal kunnen creëren en uitgeven. Een stuurgroep stuurt dit traject mee aan. Tijdens een boekvoorstelling worden de nieuwe boeken gelanceerd. Nadien worden de nieuwe auteurs ondersteund om hun boek en zichzelf in de markt te zetten en uit te groeien tot een rolmodel.

Maak je droom waar!

Het coachings- en creatietraject tot en met de uitgave van het eigen prentenboek en educatief materiaal wordt gratis aangeboden door Studio Sesam. In ruil verwacht Studio Sesam een stevig engagement om dit traject mee te volgen, het eigen boek mee af te nemen en actief mee te werken aan leesbevorderingsinitiatieven en auteurslezingen.  Materiaal- en vervoersonkosten en kosten van individuele promotieacties zijn voor rekening van de auteur.

Wat zijn de voordelen om aan het Sesam-traject mee te werken?

 • Je krijgt een opleiding en professionele coaching.
 • Je krijgt de kans om je eigen creatieve prentenboek te publiceren.
 • Je leert nieuwe schrijvers en illustratoren kennen waarmee je een band smeedt.
 • Je krijgt een auteurscontract aangeboden als je prentenboek uitgegeven wordt.
 • Je leert hoe je voorleest en workshops geeft aan kinderen en educatief materiaal ontwikkelt.
 • Je komt terecht in een netwerk van Sesam-auteurs en organisaties die diversiteit hoog in het vaandel dragen.
 • Je komt terecht in de boeken- en uitgeverijwereld en je leert jezelf te promoten als auteur.
 • Je kan je persoonlijke ambities én een maatschappelijk engagement waarmaken.

Als student schreef ik gedichten en kortverhalen. Op een dag ben ik gestopt omdat ik dacht dat ik niks te vertellen had. Nu heb ik dat weer opgepikt. Alsof ik, na jaren, een oude vriend weer tegen het lijf loop.  Nu besef ik dat ik iets te delen heb. Via mijn verhalen kan ik personages een stem geven die weinig gehoord worden.” (Sesam-auteur, 2017)

Heb je interesse om mee te doen?

Schrijvers en illustratoren die het creatietraject willen volgen, kunnen hun kandidatuur indienen vanaf 22/01 tot en met 20/02. DEADLINE IS VERSTREKEN. HARTELIJK DANK VOOR ALLE PRACHTIGE INZENDINGEN. 

Hoe dien je je kandidatuur in? In vijf stappen: 

Stap 1.Vul dit Google Formulier in met je persoonlijke gegevens.

Stap 2.Schrijf je motivatie uit. Waarom wil je deelnemen aan dit coachings- en creatietraject? Wat is je engagement? Waar ben je sterk in? Wat zijn je ambities als toekomstig auteur? In welke mate ben je vertrouwd met de superdiverse samenleving, met peuters en kleuters.

Stap 3. Laat je talent zien

 • Heb je ambitie als schrijver? Stuur samen met je motivatiebrief twee zelf geschreven verhaaltjes op van min. 250 en max. 650 woorden voor kleuters.
 • Ben je illustrator? Stuur samen met je motivatiebrief vijf illustraties door, gebundeld in één pdf-bestand van maximaal 8 MB. Bij deze vijf illustraties zijn er minstens 2 tekeningen met kinderen en één met een volwassene op. Deel eventueel je link naar je portfolio of website. Bezorg ons geen originele werken! Als wij je origineel werk willen inkijken, geven wij jou een seintje.

Stap 4. Plak je motivatiebrief, je verhaaltjes of illustraties samen in één pdf-bestand en sla het bestand op met je voor- en achternaam.

Stap 5. Stuur je motivatiebrief, tekst en/of illustraties (kleurencopie), zowel digitaal als per post op naar Studio Sesam, Maria-Theresialei 38, 2180 Ekeren en contact@studiosesam.be. Je ontvangt een bevestigingsmail.

Hoe verloopt de procedure?

De eerste ronde

Een jury van auteurs beoordeelt je werk. Selectiecriteria zijn:

 • je schrijf- of tekentalent
 • je voeling met peuters en kleuters en de diverse samenleving
 • je ambities om het als auteur waar te willen maken, ook via digitale media en met aandacht voor leesbevordering
 • je engagement om samen met Studio Sesam meer kleur te brengen in de kinderboekenwereld.

Je ontvangt ten laatste op 28 februari een bericht of je al dan niet geselecteerd bent voor de tweede ronde.

De tweede ronde

Tijdens de tweede ronde kunnen we nog extra informatie opvragen en nodigen wij je uit voor een online gesprek in de week van 1 – 5 maart. Ten laatste woensdag 10 maart krijg je bericht of je al dan niet definitief geselecteerd bent en duik je meteen in het traject.

Je inzending wordt steeds vertrouwelijk behandeld en niet openbaar gemaakt.

Online infosessie op woensdagavond 10 februari

Ingrid TiggelovendOp woensdagavond 10 februari van 20u tot 22u organiseren we een online Zoom-sessie voor iedereen die meer wil weten over deze oproep en het leer- en creatietraject.  Ingrid Tiggelovend, coördinator Studio Sesam, legt het belang van diversiteit in kinderboeken uit en schetst het verloop van het project. Sesam-auteurs vertellen over hun ervaringen met het traject. Tijdens deze sessie kan je ook je vragen stellen.

Geef je naam en e-mail door: klik hier. 

Blijf ons volgen voor updates op Facebook en Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Meer info over vzw Studio Sesam? www.studiosesam.be of contact@studiosesam.be.

Vind je dit een waardevol project? Je kan dit coachings- en creatietraject ondersteunen door ons een gift over te maken van €10 op het bankrekeningnummer BAN BE 58 9733 9250 5379 (Argenta)  met vermelding gift Sesam 3.0 of een Sesam-boek te bestellen in onze webshop. 

Veel succes!

Het gaf me een mooie start als illustratrice en me de kans en moed om hier volledig voor te gaan. Illustratief heeft het me weer een stapje hoger gebracht. Vooral vind ik de manier van werken tof. Een groep diverse mensen die elkaar leren kennen en er helemaal voor gaan.” (Sesam-auteur, 2017)