Menu

Auteurs Sophia & AnneMarthe, op dezelfde golflengte voor prentenboek

Sophia Honggokoesoemo is mama van twee meisjes. Ze studeerde voor leerkracht, later verdiepte ze zich in sociaal-culturele antropologie. Momenteel werkt ze bij het Minderhedenforum. AnneMarthe Zomer groeide op in Nederland en volgde schilderen en grafiek aan de kunstacademie. Tijdens haar stageperiode kwam ze in multicultureel Antwerpen terecht. Na haar studies rolde ze de theaterwereld in en ontwierp kostuums. Sophia en AnneMarthe werken nu samen aan een superdivers prentenboek.

Wat betekent de ‘superdiverse’ samenleving voor jullie?

Sophia: “Superdiversiteit is eigen aan onze samenleving. Denk maar aan alle migratiestromen,  niet alleen in onze steden, maar ook in de verre uithoeken van België. Spijtig genoeg ervaren vele kinderen met een migratie-achtergrond vooroordelen, racisme en discriminatie. Dit baart me zorgen want dit heeft gevolgen voor hun toekomst. Daarom moeten we investeren in onze kinderen.”
AnneMarthe: “Ik zoek graag naar verbinding tussen mensen en benadruk liever de overeenkomsten dan de verschillen. Iedereen heeft behoefte aan herkenning en wordt blij als ie zich gezien en erkend voelt.”

Heb je al eerder verhalen geschreven of geïllustreerd?

Sophia: “Ik heb nog nooit een kinderverhaal geschreven. Sesam 2.0 sprak me zo aan dat ik echt zin kreeg om in mijn pen te kruipen. De resultaten van Sesam1.0 waren zeer positief. Ik hoopte stiekem om ooit ook eens zo’n kans te krijgen …”
AnneMarthe: “Ik heb al veel gecreëerd, maar nog nooit iets uitgegeven. Mijn artistiek werk is al tentoongesteld. Onlangs deed ik nog mee aan een expositie in Q Popup in Antwerpen. Ik voelde me meteen aangetrokken tot Sesam 2.0. Ik heb er ook veel zin in om opnieuw met mensen samen te werken, een traject te doorlopen, elkaar te inspireren en te motiveren.”

Vanwaar de interesse voor superdiverse kinderboeken?

Sophia: “Diversiteit is amper zichtbaar is in de kinderliteratuur. Vaak wordt gezegd dat boeken de spiegels zijn van de wereld. Spijtig genoeg blijven sommige spiegels verborgen voor kinderen met een migratieachtergrond. Herkenning, maar ook erkenning in onze samenleving is nodig om te komen tot een sense of belonging. Boeken zijn ook de ramen op onze wereld. Het is ongelooflijk boeiend om samen met kinderen deze ramen te openen en hen inkijk te geven in een wereld die de hunne niet is.”
AnneMarthe: “Mijn moeder hield erg veel van mooi geïllustreerde boeken, fantasievolle verhalen en las vaak voor. Dat heeft mij enorm geïnspireerd. Mijn interesse in diversiteit werd aangewakkerd toen ik in de Seefhoek in Antwerpen, een zeer multiculturele wijk, terechtkwam.”

Hoe verloopt tot nu toe de samenwerking tussen jullie?

Sophia: “Ik heb een heel goede band met AnneMarthe. We wisselen ideeën uit en zitten op dezelfde golflengte. AnneMarthe geeft me bovendien veel vrijheid en ik geef die ook aan haar. Er is veel vertrouwen. Haar tekeningen en illustraties zijn pareltjes. De surrealiteit in veel van haar werk spreken enorm tot de verbeelding.”
AnneMarthe: “Ik ben blij dat ik met Sophia kan samenwerken. We voelen elkaar erg goed aan, voelen ons aangetrokken tot dezelfde thema’s en ik houd van haar poëtische en fantasierijke schrijfstijl. Voorlopig is zij vooral aan het werk en sta ik te trappelen om aan de slag te gaan met de voorzet die zij me gaat geven!”

Sssst … Studio Sesam werkt! Sophia Honggokoesoemo en AnneMarthe Zomer werken samen aan een superdivers prentenboek voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Uitgave te verwachten tegen oktober 2017.