Menu

Tewatha en Anggita: allebei verzot op lekker eten en superdiverse kinderboeken!

This Girl is Tewatha Muller!

“Ik ben Tewatha: je spreekt het uit als Tu-wee-taah en ben 33 jaar. Ik studeerde International Communication Management. Mijn ouders zijn geboren in Suriname. Ze zijn net na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland gekomen. Mijn twee zussen en ik zijn allemaal in Amsterdam geboren. Mijn man en ik hebben een peuterdochter Ella, die gek is op (voor)lezen. Ik geef ouderavonden, lessen en lezingen over mediawijsheid: van cyberpesten tot sexting onder jongeren. Daarnaast run ik twee blogs: This Girl S Black Book over lifestyle en samen met mijn oudste zus One’sy run ik de foodblog This Girl Can Cook. Ik kan aardig eten en koken. Een jaar geleden gaf ik Surinaamse kookworkshops pom of roti maken. Het was bepaald geen straf om de gerechten nadien met zijn allen op te eten.”

“Als kind schreef ik veel fantasieverhalen en maakte ik mijn eigen tijdschrift. Toch bleef dat ene stemmetje praten in mijn hoofd. ‘Dit is niet goed genoeg.’ ‘Wie verdient er nou zijn geld met schrijven?’ ‘Je kunt beter iets anders doen.’ Daardoor ben ik gestopt met schrijven. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik besloot in 2012 mijn eigen platform op te zetten dat This Girl S Black Book is geworden.”

Honden en witte meisjes met blond haar

“Als kind ging ik iedere week naar de bibliotheek waar ik boekjes zag met honden of witte meisjes met blond haar. Hetzelfde verhaal gold voor de tijdschriften die ik las. Nooit een gekleurd kindje waarin ik mijzelf herkende. De verandering in onze samenleving begint bij het zelfbeeld en de herkenning van jonge kinderen en daar wil ik graag een waardevolle bijdrage aan leveren. Toevallig zag ik de oproep van Sesam 2.0 via Facebook. Ik kreeg er spontaan vlinders in mijn buik van, ik vond het zó tof! Sesam 2.0 is echt een nieuwe uitdaging, iets waar ik een wezenlijk verschil mee kan maken voor kinderen van nu. Het verschil dat ik zelf als kind altijd heb gemist kan ik nu voor anderen creëren. Fantastisch toch!?”

Verzot op lekker eten

“Hoewel illustrator Anggita en ik verschillend zijn, gaan we erg goed met elkaar om. Naast onze missie voor meer diverse kinderboeken, zijn we beiden ook verzot op lekker eten. Ik vond het dan ook hilarisch dat onze eerste whatsapp gesprekken gingen over eten, zoals zelfgemaakte loempia’s of Tony Chocolonely karamel zeezout, hahaha. Gelukkig hadden we snel een klik. Ik vond haar bij de eerste meetings al meteen een toffe meid, heel oprecht en humoristisch. Toen ik haar werk zag was ik verkocht. Het is écht uniek wat Anggita maakt. Ik ben gezegend dat ik met zo een talent mag samenwerken!”

 

Anggita, van Java tot Jette

“Ik ben Anggita Soeryanto, 27 jaar en vorig jaar studeerde ik af als illustrator. Ik ben geboren in Jette aan de rand van Brussel, maar mijn ouders zijn afkomstig uit Indonesië van het eiland Java. Mijn vader ging eerst naar Nederland omdat we daar familie hebben. In Nederland studeerde hij verder maar hij vond uiteindelijk werk in België. Toen zijn mijn ouders en mijn zus in België gaan wonen en kwam ik eraan.”

Sailor Moon, muffins en loempia’s

“Ik hou van illustreren en dat is altijd zo geweest. Als kind was ik heel visueel ingesteld en tekende ik helden van Sailor Moon. Ik verzamel ook papier. Mijn kamer ligt vol zakken met daarin losse papieren, magazines, boeken enzovoort. Vorig jaar kreeg ik de kans om één jaar huisillustratrice te zijn bij CultuurCentrum Westrand in Dilbeek. Nadat zij mijn werk hadden gespot, werd ik gekozen om hun seizoensgids 2016 te illustreren. Net zoals Tewa, kook ik graag, vooral Indonesisch, maar ook taarten en muffins. Mijn specialiteiten zijn muffins met krieken en amandelen en zelfgemaakte loempia’s.”

Ik moest meedoen met Sesam 2.0 

“Vandaag leven we wel in een superdiverse samenleving, maar we sluiten ons toch van iedereen af. Er wordt te weinig aandacht besteed aan samenleven. Ik vind het belangrijk dat mensen geluk kunnen vinden in de kleine dingen des leven en tevreden zijn met de dingen ze al hebben. Probeer SAMEN te leven, te luisteren, geduld te hebben, fier te zijn op jezelf en open te staan voor andere culturen.”

“Mijn werk stuurde ik last minute naar Studio Sesam door. Toen ik zag dat er zovéél inzendingen waren, dacht ik  helemaal geen kans te kunnen maken. Ik was erg blij dat ik geselecteerd werd en dat ik nu samen met Tewa kan werken. Ik kijk er ontzettend naar uit hoe zij het verhaal zal uitschrijven en hoe we het samen tot één geheel zullen uitwerken. Zelf ben ik begonnen met een klein onderzoek. Ik analyseer verschillende soorten kinderboeken, kijk wat mij inspireert en verzamel zoveel mogelijk beeldmateriaal.  Ik probeer eerst alles visueel voor te stellen. Daarna maak ik een storyboard met de scènes die ik wil tekenen en werk nadien alles digitaal uit.”

“Ik hoop dat de lezers geïnspireerd zullen raken door ons kinderboek. Dat ze zichzelf kunnen herkennen, onbewust linken kunnen leggen met hun leefwereld en dat ze dan trots zijn. Als kind probeerde ik me altijd in te leven in de personages. Nu wil ik als illustrator hetzelfde gevoel geven aan andere kinderen.”

Tewatha en Anggita surplus

Naar wie kijk jij op in jouw vak?
Tewa:
“Maya Angelou, Roald Dahl en Mylo Freeman.”
Anggita: “Garance Dore, (mode) illustratrice en ex-vrouw van streetstyle fotograaf Scott Schuman.”

Wat zijn jouw dromen?
Tewa:
“Een kinderboek schrijven dat internationaal wordt uitgegeven, eventueel met een productlijn erbij. Daarnaast zou ik nog eens graag een kookboek willen uitgeven. En tot slot; een eigen bed & breakfast in het zuiden van Spanje waar ik schrijfcursussen geef en kook voor mijn gasten. Je ziet: ik droom graag en veel.”
Anggita: “Illustratrice voor (mode)magazines en kinderboeken.”

Welke invloed heeft afkomst op je werk?
Tewa:
“Ik beschrijf zowel een gemixte cultuur als een Surinaamse cultuur in mijn boeken. Als ik schrijf over een situatie binnenshuis zullen de hoofdpersonen bijvoorbeeld altijd schoenen uit hebben, omdat dit heel gebruikelijk is in de Surinaamse cultuur.”
Anggita: “Vooral het Indonesische deel komt terug, onze Indonesische eetcultuur en de batikpatronen in de kleding.”

Wat zou je in België/Nederland willen hebben dat uit Nederland/België komt?
Tewa:
“In Nederland hebben we prima friettentjes, maar de echte allerlekkerste friet is natuurlijk te halen in België. Het heet niet voor niets Vlaamse friet. En de koffiekoeken die bij het ontbijt worden gegeten, zoals eclairs gevuld met room, zijn ook geweldig!”
Anggita: “Ik mis in België een goede pindakaas!!!! Daar ben ik gek op.”

Sssst … Studio Sesam werkt. Tewatha Muller en Anggita Soeryanto werken samen aan een superdivers prentenboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Uitgave te verwachten tegen oktober 2017.

Kom je ook naar onze netwerkdag op vrijdagmiddag 17 maart over ‘Culturen en rolpatronen’?