Menu

Thuis (gratis) luisteren naar de Sesam-verhalen in audiodescriptie

Ook kinderen met een visuele beperking kunnen nu mee prentenboeken lezen

Luisteren naar een voorgelezen verhaal is fijn. Maar prentenboeken hebben ook prachtige illustraties die verteld kunnen worden. Beelden omzetten in gesproken taal heet audiodescriptie. Hierdoor kunnen kinderen met een visuele beperking helemaal genieten van prentenboeken. Ook kinderen die niet graag of moeilijk lezen doen er hun voordeel mee. Studio Sesam zette prentenboeken om in audiodescriptie, dankzij de steun van Geertje De Ceuleneer, Audio IN 123, Luisterpuntbibliotheek en Foundation BNP Paribas Fortis. Tijdens de coronacrisis zullen de verhalen gratis te beluisteren zijn.

Illustraties toegankelijk maken voor elk kind

Visuele informatie omzetten in gesproken tekst heet audiodescriptie. Het tolkproces gebeurt al bij televisie en films en bij live-events voor mensen met een visuele beperking. Geertje De Ceuleneer, audiobeschrijver met ervaring en bekend met de wereld van blinden en slechtzienden, nam het initiatief om de Sesam-prentenboeken om te zetten in audiodescriptie. De auteurs van Studio Sesam werkten mee om de illustraties ‘uit te schrijven’. De verhalen werden ingesproken in de studio van Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Deze bib structureerde de opnames volgens de Daisy-standaard. Daisy of Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Via een Daisy-speler of app kan een lezer doorheen het verhaal navigeren. Ronny Delwiche, technicus met een visuele beperking, voegde geluid, muziek en klankeffecten toe.

Meelezen & luisteren tegelijk

De taal in prentenboeken in combinatie met illustraties is niet altijd eenvoudig. Kinderen die niet graag lezen, moeilijk lezen of nog onvoldoende vertrouwd zijn met het Nederlands vinden lezen dikwijls moeilijk en vermoeiend. Met AD-luisterboeken kan een kind ontspannen meelezen, aandachtig naar de illustraties kijken en de sfeer van het verhaal voluit beleven. De klankeffecten structureren het verhaal. Meer zelfs, ze leren nieuwe woorden en extra taal door te luisteren naar de geoefende stemmen die het verhaal rustig en duidelijk voorlezen.

12 luisterverhalen in audiodescriptie

De prentenboeken van Studio Sesam weerspiegelen de superdiverse samenleving zodat alle kinderen zich kunnen herkennen in de personages. Twaalf kleurrijke verhalen voor kinderen tussen 2 en 10 jaar oud zijn nu te beluisteren. Het verhaal, ‘Woordenwolken’, van Winny Ang en Fatinha Ramos is vertaald en ‘Word Clouds’ is in het Engels te beluisteren.

  • Via www.studiosesam.be/winkel kunnen de MP3-bestanden tijdens de coronacrisis (t.e.m. 17 april) gratis geopend worden
  • De bijhorende Sesam-prentenboeken kunnen met korting besteld worden.
  • Het verhaal ‘De vliegende soepkip’ is ook te bekijken op YouTube.
  • Kinderen met een visuele beperking of een leerstoornis zoals dyslexie kunnen bij Luisterpuntbibliotheek de Sesam-luisterverhalen gratis lenen.
  • Ook nik-nak, uitgever van meertalige kinderboeken, heeft meertalige luisterverhalen in audiodescriptie uitgebracht, te bekijke via het YouTube-kanaal van nik-nak.

Wil je meer informatie over prentenboeken in audiodescriptie? Neem dan zeker contact op met contact@studiosesam.be,  +32 (0)486 67 83 99 (Ingrid Tiggelovend).