Menu

Vrouwelijke ridders bestonden echt wel!

‘Ridder van Karton’ is een prentenboek en vertelt het verhaal van Amina, een meisje met een sterke wil, die haar zinnen heeft gezet op het ridderschap als hoofddoel in haar leven. Het boek poogt om op ludieke wijze de traditionele rolpatronen en heersende vooroordelen te doorbreken.

Amina heeft op school over ridders geleerd, en heeft prompt besloten om er zelf één te worden. Haar vriendje Yunus lacht haar uit. Alsof meisjes ridders kunnen zijn! In zijn fantasie veroordeelt hij Amina tot eenzame opsluiting in een hoge toren.

Dat is inderdaad veelal de rol die vrouwelijke figuren krijgen toebedeeld in klassieke ridder- of heldenverhalen. Ze zijn prinsessen of andere dames van hoge komaf, en zitten immer in één of andere benarde situatie, de dagen tellend totdat een knappe ridder of prins hen redt. Is dat beeld realistisch? Heeft Amina’s plaagzieke vriendje Yunus gelijk, en bestonden er in het verleden inderdaad geen vrouwelijke ridders of helden?

Vrouwelijke ridderordes

De fameuze ridders uit de Middeleeuwen hadden als voornaamste taak om hun heer, land en koning te dienen in de strijd. Indien er een oorlog uitbrak, moesten zij meteen beschikbaar zijn. Er bestonden wel degelijk vrouwelijke ridders, zoals de Engels Petronilla de Grandesmill (12e eeuw). In Europa is Jeanne d’Arc (15e eeuw) wellicht de bekendste vrouwelijke held. Ze speelde een beslissende rol in de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, en geldt als nationale trots van Frankrijk. Reeds in de 12e eeuw bestonden er al vrouwelijke ridderordes, zoals de ‘orden de la Hacha’ van Catalonië, een orde gesticht door de graaf van Barcelona, om die vrouwen te eren die gevochten hadden tegen de Moren ter verdediging van de stad Tortosa. In Engeland was de ‘Order of the Ermine’, gesticht door de hertog van Brittannië in de 14e eeuw, de eerste orde die vrouwen accepteerde als ridders.

Meisjes moeten kunnen worden wat ze willen

Uiteraard was het ridderschap, en al wat daarbij hoorde, vooral een mannenzaak. Vrouwen namen niet massaal deel aan veldslagen. Toch is het verleden en het heden veel genuanceerder dan wat we te horen en te zien krijgen. Daar waar vrouwen vroeger zelden een positie van leiderschap op zich namen, kent de wereld tegenwoordig verschillende vrouwelijke politieke leiders. Vrouwen werden vroeger geen dokter, tegenwoordig zijn er evenveel vrouwelijke als mannelijke dokters. ‘Ridder van Karton’ heeft niet de bedoeling ieder meisje ertoe aan te zetten met een zwaard in de hand het kwaad in de wijk te bestrijden. Het vertelt meisjes niet dat ze ridder of held moéten worden. Het geeft vooral de boodschap mee dat meisjes kunnen worden wat ze willen. Een boodschap die, ook nu nog, zeker niet onbelangrijk is.

Ridder van karton Cover‘Ridder van karton’ van Humeyra Cetinel & Soraya Namavar
Een omkeerboekje met ‘Vleugels van papier’. Met extra knutseltips: je eigen kasteel in karton en wapenschild knutselen en 56 pagina’s leesplezier.
Te bestellen via de winkel van deze website voor slechts €12,95.