Menu

We nemen kinderen in onze fantasiewereld mee, Sesam-auteurs Sari en Anke

Sari Mar studeerde klinische psychologie en conflict & development aan de Universiteit Gent. Sinds 2008 werkt ze in de Brusselse socioculturele sector. Diversiteit loopt als een rode draad door haar professioneel parcours. In 2017 neemt ze een break van al die diversiteit en werkt ondertussen aan  …  een superdivers boek voor kinderen.  Anke De Potter tekent al vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Ze studeerde illustratie op Sint-Lucas en later ook vrije grafiek. Ze geeft les in het deeltijds kunstonderwijs, daarnaast geeft ze ook interactieve rondleidingen en workshops in diverse musea. In haar vrije tijd speelt ze improvisatietheater en clownerie.

Wat vind je belangrijk in een superdiverse samenleving?

Sari: “Een superdiverse samenleving draait ook om inclusie. Iedereen telt mee: personen met een handicap of met een migratieachtergrond, ouderen, jongeren, holebi’s, …  Een superdiverse samenleving strijdt ook tegen achterstelling en ongelijkheid van kwetsbare groepen.”
Anke: “Diversiteit is voor mij een evidentie, iets normaal. Maar ik merk dat niet iedereen dat zo ziet. Mensen weten vaak niet waarover ze het hebben of praten vanuit vooroordelen tegenover etnische minderheden.”

Van waar komt je interesse in kinderboeken en diversiteit?
Sari:
“Het maatschappelijk debat rond diversiteit maakt veel emoties los en verloopt soms heel verhit. Ik vind het verfrissend om vanuit een positieve insteek rond het thema te werken.”
Anke: “Ik voel me heel erg aangesproken door prenten en beelden. In kinderboeken kan en mag alles. Er staat geen rem op je fantasie.”

Hoe verloopt jullie samenwerking?
Sari: “Anke is een vat vol creativiteit: illustreren, improvisatietheater, clownerie …  Ik vind het leuk samenwerken met Anke en ik voel dat we op dezelfde lijn zitten. We verweven ook elementen uit onze kindertijd in het verhaal. De lachsalvo’s tijdens onze overlegmomenten zijn een dikke plus. De persoonlijkheid en interesses van Anke verrassen mij telkens weer.”
Anke: “Sari heeft ervaring in de sociale sector, haar engagement is breed, ze weet veel over diversiteit. Vanuit haar psychologische achtergrond, schrijft ze teksten waarbij ze een wetenschappelijke inhoud erg toegankelijk maakt. Daarnaast heeft ze een erg poëtische kant. Haar magisch-realistische schrijfstijl sluit perfect aan bij mijn manier van tekenen. Als ze haar woordenkraan opendraait, dan vloeien de beelden rechtstreeks in mijn hoofd.”

Waar wil je vooral de focus leggen bij je superdivers kinderboek?
Sari: “Ons hoofdpersonage is een kind zonder papieren. Het hoofdpersonage berust niet in zijn lot en ageert. Wordt vervolgd… ”
Anke: “Ik werk enorm graag met kinderen, hun enthousiasme, nieuwsgierigheid en onbevangen blik op de wereld inspireren me en sluiten aan bij hoe ik zelf in het leven sta. Als clown bekijk je ook de wereld vanuit het kind in jezelf. Ik wil graag ook iets voor hen kunnen betekenen. Als er iets is waarin ik een kind graag wil ondersteunen, is het wel in het kind zijn zelf. We willen de kinderen meenemen in onze fantasiewereld. Het is een heel boeiend avontuur dat ons al veel leuke momenten heeft bezorgd. Ik ben benieuwd welke ontdekkingen er nog allemaal voor ons liggen.”

Vleugels van papier CoverIn oktober 2017 gaven beide auteurs ‘Vleugels van papier’ uit.