Menu

Wil je de kip van Ilias horen kakelen?

Wil je de poes van Safia horen snorren en de kip van Ilias horen kakelen? Wil je horen hoe het is om ‘s nachts door gangen te dwalen? Dankzij de Luisterpuntbib en Geertje De Ceuleneer, vrt-experte AD, werken de Sesam-auteurs hun kleurrijke prentenboeken uit tot luisterboeken in audiodescriptie. Onlangs ontvingen Studio Sesam en nik-nak hiervoor een Award van BNP Paribas Foundation om dit unieke AD-project uit te werken.

 

Surplus mogen Studio Sesam en nik-nak ook nog deelnemen aan de ‘Recht uit het Hart Award’ voor een extra budget. Het selectiecomité werd getroffen door de ‘overtuiging en betrokkenheid’ van het project. Je kan nog twee dagen – zeker doen!– een stem uitbrengen zodat we deze Recht uit het Hart Award kunnen winnen via deze link: Foundation Awards van BNP Paribas Fortis.

Daisy wie?

Audiodescriptie is een techniek om verhalen en illustraties door klank en stem toegankelijk te maken voor kinderen met een visuele handicap. De opnames zijn zo gemonteerd dat ze nadien te beluisteren zijn op een Daisy-speler. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Via dit apparaat of een app kan een gebruiker doorheen het boek navigeren. Kinderen met een visuele beperking of een leerstoornis zoals dyslexie kunnen bij de Luisterpuntbib de Sesam-prentenboeken gratis lenen en beluisteren: Luisterpuntbib over Daisy

Luisteren naar taal op een klanktapijtje

De gebruikte taal in prentenboeken in combinatie met illustraties is niet altijd eenvoudig. Kinderen die nog onvoldoende vertrouwd zijn met het Nederlands vinden boeken lezen dikwijls moeilijk en vermoeiend. Anderstalige ouders kunnen hierbij niet altijd hun kind in het Nederlands ondersteunen.
Via de AD-luisterboeken krijgen kinderen nieuwe woorden en extra taal aangereikt. Ook de illustraties kan het kind beluisteren. Achtergrondgeluidjes creëren een sfeer en structureren het verhaal. Kinderen kunnen naar de illustraties kijken terwijl ze verteld worden. Ook de tekst kunnen ze nu makkelijk volgen omdat het rustig en duidelijk voorgelezen wordt.

Met AD-luisterboeken kan een kind ontspannen lezen en de sfeer van het verhaal beleven.

Het AD-team

De Sesam-auteurs, Studio Sesam en nik-nak schrijven de verhalen en de illustraties uit. Geertje De Ceuleneer kijkt de verhalen na en ze spreekt samen met een ‘mannelijke’ stem de verhalen in de geluiddichte studio van Luisterpunt in. De medewerkers van Luisterpunt schonen daar de bestanden op en structureren ze volgens de Daisy-standaard. Dan vertrekken de bestanden naar Ronny Delwiche van Audio-1.2.3. Hij produceert, mixt en monteert de geluiden en klanken met de stemmen. Daarna werkt de Luisterpunt de opnames verder af zodat ze ontleend en gedupliceerd kunnen worden. Binnenkort zal ook nik-nak verhalen in verschillende talen in audiodescriptie uitbrengen. Samen zoeken de partners uit hoe ze de luisterboeken gebruiksvriendelijk kunnen verspreiden en ingang doen vinden.

De vliegende soepkip coverEen voorproefje? Je kunt luisteren naar De vliegende soepkip van Atilla Erdem en Olivia van Trigt. Ideaal is om het prentenboek erbij te nemen en dan te kijken en te luisteren … Veel luister- en kijkplezier.

Heb je interesse voor dit pionierswerk? Heb je nog digitale ideetjes? Neem dan zeker contact op met Studio Sesam.