Menu

Opleiding Diversiteitscommunicatie voorjaar 2020

Wil je verbindend communiceren? Herkent iedereen zich in je organisatie? Kalft je publiek af? Of ben je op zoek naar nieuwe doelgroepen? Wil je weten hoe je diversiteitsbewust en geloofwaardig kan communiceren?

Het aanspreken van een breed publiek in een superdiverse samenleving vraagt meer dan ooit tevoren. Daarom bieden we de opleiding Diversiteitscommunicatie opnieuw aan in het voorjaar 2020 in Antwerpen en Hasselt. Deze opleiding inspireert je. Je doet inzichten op en verwerft nieuwe vaardigheden en technieken om aan diversiteitscommunicatie te doen.

Inhoud van de opleiding

De tien principes van diversiteitscommunicatie zijn de leidraad van de opleiding.
De eerste opleidingsdag ligt de focus op de cases van de deelnemers, op een actief diversiteitsbeleid en laagdrempelig veldonderzoek. Tussen de twee opleidingsdagen werken de deelnemers een challenge uit over hun case.
De tweede opleidingsdag bespreken we de challenge en overlopen we vele tips en tricks i.v.m. woord- en beeldgebruik, sociale media, herkenbare verhalen, niet-stereotype beeldvorming, geloofwaardige communicatie, participatie en co-creatie.

Deze  opleiding bouwt verder op het boek ‘Diversiteitscommunicatie. Verbindende communicatie en marketing’ van Ingrid Tiggelovend.

Voor wie en wanneer?

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers van organisaties, diensten, culturele, maatschappelijke en sociale projecten, …  uit diverse sectoren die feeling willen krijgen met de superdiverse samenleving en meer verbindend, geloofwaardig en diversiteitsbewust willen communiceren met een diverse doelgroep.

We organiseren twee opleidingen:

  • in Borgerhout-Antwerpen (Ecohuis) op vrijdag 31 januari en 14 februari 2020, telkens van 9u30 tot 16u15 VOLZET 
  • in Hasselt (Cultureel Centrum) op vrijdag 8 en 29 mei 2020, telkens van 9u30 tot 16u15.

De lesgevers

Geertje De Ceuleneer is diversiteitscoördinator van de VRT. Ze werkte eerder voor radio en tv als presentator en producer. Belangrijk onderdeel van het diversiteitsbeleid, naast beeldvorming en HR, is de toegankelijkheid van het media-aanbod via Vlaamse GebarenTaal, AD, ondertiteling en toegankelijke websites.
> Geertje begeleidt de opleidingsdagen mee op 31 januari in Antwerpen en 8 mei in Limburg.

Malikka Bouaissa is communicatiewetenschapper, adviseur diversiteit en coacht cultuurnetwerkers in cultuurhuizen. Ze heeft haar eigen artistiek platform AL.ARTE, waar ze culturele projecten in een east-meets-west setting cureert en organiseert (www.alarteprojects.com). Malikka wordt ook veel gevraagd als adviseur wat betreft diversiteit in de culturele sector en geeft ze hierover lezingen.
> Malikka begeleidt de opleidingsdag mee op 14 februari in Antwerpen.

Ingrid TiggelovendIngrid Tiggelovend, socioloog en communicatie-wetenschapper, ondersteunt organisaties met veldonderzoek, campagnes en communicatiematerialen. Met Studio Sesam geeft ze superdiverse prentenboeken uit en lanceert nieuwe auteurs.  Ze schreef het boek Diversiteitscommunicatie, de publicaties Woorden & beelden k(l)eurrijk kiezen en Etnocommunicatie.
> Ingrid begeleidt de opleidingsdagen in Antwerpen en Hasselt.

Gil Geron heeft meer dan 25 jaar ervaring in HR, organisatiemanagement en leiding geven. Ze heeft een postgraduaat diversiteitsmanagement. Creatief op zoek gaan naar opportuniteiten en creatief denken met oog voor organisatie, mens en het proces, is haar kracht.
> Gil begeleidt de opleidingsdag mee op 29 mei in Hasselt.

Praktisch

  • Prijs: 275 euro (incl. 21% btw, drank, boek Diversiteitscommunicatie) voor 2 opleidingsdagen
  • Lunch: is niet inbegrepen in de prijs (boek wel)
  • Aantal plaatsen: max. 14 deelnemers/opleiding. De deelnemers op de reservelijst genieten voorrang.
  • Inschrijven: Je bent definitief ingeschreven als je 275 euro overschrijft op het nummer IBAN BE65 0013 3359 4796 van Studio Sesam vzw met vermelding van je naam + regio. Kan je op voorhand het bedrag niet overmaken wegens administratieve procedures? Dan bevestig je je inschrijving en de annuleringsvoorwaarden via een mail naar contact@studiosesam.be 
  • Annuleringsvoorwaarden: lees je hier.

Ja, ik schrijf me in: ga dan verder via deze link.
Je kan je enkel nog inschrijven voor de opleiding in Hasselt.

Heb je nog vragen? Wil je op de reservelijst komen? Contacteer ons dan zeker: contact@studiosesam.be .

Workshops !

Studio Sesam biedt ook workshops aan over Diversiteitscommunicatie. Tijdens de workshops overlopen we enkele trends in de samenleving en de tien principes van diversiteitscommunicatie op een interactieve manier. Deelnemers kunnen hun eigen materiaal of beleid aftoetsen.

“Focus op wat ons bindt. Diversiteit = gewoonte + mentaliteit + respect. Begrip voor mensen die anders zijn dan jou. Je eigen referentiekader, Nivea en het charter. Geen fake communicatie. Een verhaal van ONS.” (feedback deelnemer workshop)

“Dank je wel ! Fijn dat jullie er bij waren, ik kreeg ontzettend veel positieve reacties over jullie workshop.” (feedback Cera)

Welkom!