Menu

Panelgesprek. Een toegankelijk kinderboekenaanbod voor iedereen

Tijdens dit panelgesprek bespreken we wat er nodig is dat alle kinderen, ook kinderen met een kleurtje, met een andere thuistaal of met een bijzondere eigenschap, kunnen genieten van een toegankelijk boekenaanbod. Een boekenaanbod waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen en zich kunnen spiegelen aan ‘herkenbare’ helden, schrijvers en illustratoren. Samen met de deelnemers aan dit panelgesprek en het publiek verkennen we nieuwe pistes.

Deelnemers die de voorzet geven zijn:  

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Ze groeide op in de Kempen maar woont intussen in Berchem. Dalilla heeft er haar missie van gemaakt om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken via dialoog. Ze schreef over dit thema voor Charlie en schreef een boek over haar levenspad ‘Brief aan Cooper en de wereld’. Momenteel doet ze mee aan de wereldberoemde kwis ‘De slimste mens van de wereld’. @foto Harvey Bouterse

Meyrem Almaci is voorzitter van Groen! en federaal parlementslid. Ze groeide op in een Turks gastarbeidersgezin met 11 kinderen. Meyrem studeerde vergelijkende Cultuurwetenschap en Maatschappelijk Werk en deed onderzoek over studiekeuze en -succes van studenten met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs. Ze is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Deurne bij Antwerpen. Ze houdt van een streep stevige rockmuziek.

Mylo Freeman is van Nederlands/Amerikaanse afkomst, groeide op in Den Haag en woont nu in Amsterdam. Haar eerste prentenboek Potje! ontving meteen de Kiekenboek-prijs. Inmiddels heeft Mylo zo’n 50 prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Prinses Arabella wordt ook in het buitenland verkocht, en heeft geleid tot een poppenserie, een app en een theaterstuk.

Winny Ang schreef het Sesam-prentenboek ‘Op zoek naar Yori’, een verhaal over Farah en haar onzichtbare vriend. Winny is ook kinder-en jeugdpsychiater in Antwerpen en behaalde een MSc in Transcultural Psychiatry (Mc Gill University, Canada).  Winny is lid van Ibby en zetelt in de adviescommissie Letteren en Samenleving van het VFL.

 

Noemi De Clercq is stafmedewerker binnenland van het VFL. Haar thema’s zijn illustratie, kinder- en jeugdliteratuur, literaire tijdschriften, leesbevordering, interculturaliteit en armoedebestrijding. Ze volgt ook het BoekenOverleg op. Ze is zeer betrokken bij de diverse samenleving en verantwoordelijk voor de subsidielijn doelgroepgerichte publicaties.

Claude Marinower woont in Berchem, is actief als advocaat en is nu schepen voor Onderwijs en Rechtszaken in Antwerpen. Naar eigen zeggen begon hij als een complete – maar vooral onbevooroordeelde  – onderwijsleek, maar er groeide de afgelopen jaren een ware passie voor het vak. Binnen onderwijs is (voor)lezen een belangrijk thema. Lezen heeft positieve effecten op de taalontwikkeling, het kritisch denken & het empathisch vermogen.

Chafina Ben Dahman is stichter van Rose Stories, een Nederlandse uitgeverij met liefde voor verhalen en diversiteit. Mooie verhalen, inspirerende makers en diversiteit zijn de bindende factoren in haar werk. Chafina begon haar carrière met het vertellen van verhalen als film- en documentairemaker, en als redacteur bij tv-programma’s als Kassa!, De Wereld Draait Door en Geschiedenis24.

Moderator van dienst is Michaël Vandebril, coördinator van Antwerpen Boekenstad en dichter. Hij is de man achter het wereldberoemde Antwerps stadsdichterschap en programmeert diverse poëziefestivals. Met VONK & Zonen probeert Michaël literatuur op een originele wijze naar een groot publiek te brengen. Zelf bracht hij al twee dichtbundels uit ‘Het verrekt van Maeterlinck’ en ‘New Romantics’.

Praktisch:
van 11u tot 12u
grote zaal
Aantal plaatsen: 250

Schrijf je nu in