Menu

Atilla Erdem en Mylo Freeman kleurden de broccolireus

MyloMyloFreeman Freeman werd in Den Haag geboren. Ze is het kind van Nederlands-Amerikaanse ouders.  Na het doorlopen van de kunstacademie, is zij naar New York vertrokken om haar Amerikaanse roots te ontdekken. Het werken in New York resulteerde o.a. in een groepsexpositie in ‘The Drawingscenter’. Maar uiteindelijk won de heimwee het toch van het avontuur en keerde zij terug naar Amsterdam.

Rond deze tijd begon ook haar muzikale carrière, die als dochter van een jazzmuzikant ook eigenlijk niet uit kon blijven. Maar ondanks een eigen cd keerde ze toch terug naar haar eerste liefde, het illustratievak. Het begon met werken voor tijdschriften als Viva en Psychologie. Pas toen haar zoon David geboren werd viel alles echt op zijn plaats. David gaf haar de inspiratie voor haar eerste boek Potje! Met dit boek won zij ook meteen de Kiekeboekprijs. Deze prijs wordt uitgereikt door de Bibliotheken van het Noorden. Sindsdien zijn er vele boeken van Mylo’s hand verschenen…

In de prentenboeken van Mylo Freeman zal je als hoofdpersonen vooral niet-blanke kinderen tegenkomen. Waarom eigenlijk? Een aantal jaren geleden vertelde iemand Mylo over een klein Surinaams meisje Jahkini. Jahkini kreeg de rol van prinses in een schooltoneelstuk, maar zij weigerde pertinent. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’, was haar antwoord. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot zij hier iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje! Dat werd prinses Arabella, een donker prinsesje met een sterke wil. Er zijn inmiddels 4 boeken verschenen over dit eigenwijze prinsesje.

In de prentenboekenwereld is er nog genoeg ruimte voor boeken met kinderen van een andere etnische achtergrond. Een uitgelezen kans voor blanke en niet-blanke kinderen om zichzelf met elkaar te identificeren.

De BroccolireusAtilla Erdem en Mylo Freeman werkten samen het verhaal ‘De Broccolireus’ uit. Dit Sesam-verhaal wordt op maandag 9 maart in De Roma gelanceerd.