Menu

Benedicte Moussa en Frits van Zeventer maken samen een kinderboek

Frits en BenedicteBenedicte Moussa-De Greef is getrouwd en heeft een dochter van tien jaar

Hoe komt het dat je verhalen voor kinderen bent gaan schrijven?
Benedicte: “Ik heb een passie voor kinderen. Dat komt niet alleen omdat ik moeder ben maar ook door mijn werk. Hier in België ben ik opgeleid tot gezinswetenschapper. Na mijn studie ben ik als vrijwilliger gaan werken bij IVCA, Intercultureel Vrouwencentrum Antwerpen, om ervaring op te doen. Daar kreeg ik te maken met mensen uit de Afrikaanse gemeenschap die moeite hebben met integreren. De interactie met de sociale dienst verloopt stroef. Dat was mijn motivatie om een enquête uit te voeren bij de Afrikaanse gemeenschap. De Afrikaanse manier van opvoeden verschilt met die van hier. Ik heb de vzw Symbiose opgericht om de integratie gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld met workshops over opvoeden tussen twee culturen. Bij de Nepalese en Afrikaanse gemeenschap hoor ik dezelfde verhalen. Zij zijn een autoritaire opvoeding gewend. De ouders beslissen voor het kind, zonder dat het om een mening gevraagd wordt, terwijl er in België veel meer een dialoog tussen ouder en kind is. Kinderen worden geconfronteerd met de waarden en normen van hun ouders en die van de samenleving. Dat kan verwarring veroorzaken. Wij willen een kind in evenwicht brengen. Het resultaat is openheid en flexibiliteit. Door die workshops raak ik geïnspireerd. Ik hoor veel verhalen van de ouders en ik doe activiteiten met de kinderen en zo kom ik tot m’n verhalen.

Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Benedicte: “Ik schrijf al sinds mijn jeugd, in de pubertijd schreef ik mijn eerste verhaal. Nu ben ik bezig met Afrikaanse sprookjes en verhalen over diversiteit. Ik schrijf over een Afrikaans kind dat voor het eerst in België naar school gaat, vrienden maakt en avonturen beleeft.”

Waarom doe je mee aan Studio SESAM?
Benedicte: “Dit is de eerste keer dat ik dit doe. Ik werk hier aan mee omdat ik erkend wil worden als schrijver en wil leren. En ik vind het belangrijk om andere mensen met andere talenten te leren kennen. Ik hoop mijn vaardigheden te verbeteren en een mooi kinderboek te maken.”

Hoe verloopt de samenwerking met Frits?
Benedicte: “De samenwerking verloopt goed. We zijn vroeg gestart met overleggen en plannen maken. We hebben al verhalen besproken en samen gekeken waar we illustraties bij willen.”

Waar ligt de focus van het kinderboek?
Benedicte: “Het neerzetten van een harmonieuze samenleving. Dat is elkaar leren kennen en respect hebben voor elkaar. Dat komt terug in mijn verhalen.”

Frits van Zeventer is opgeleid tot grafisch ontwerper maar focust zich momenteel op illustreren en schilderen.

Hoe komt het dat je bent gaan tekenen?
Frits: “Ik teken al van jongs af aan. Als kind tekende ik de vrienden van mijn vader na. Tijdens mijn opleiding tot grafisch ontwerpen ben ik illustraties gaan maken en werk ik aan verschillende beeldverhalen. Ik zou graag willen tekenen voor kranten en tijdschriften, niet alleen cartoons of strips maar ook illustraties bij grote artikelen.”

Waarom doe je mee aan Studio SESAM?
Frits: “Volgens mij komen illustraties erg goed tot hun recht in een kinderboek omdat kinderen er veel aandacht voor hebben. Ik vind het leuk om door middel van mijn tekeningen de fantasie van een kind te stimuleren. Toen ik hoorde van dit project van Studio Sesam was ik gelijk gecharmeerd door het idee om iets te maken voor de multiculturele samenleving. Ik zie meer blonde kinderen in kinderboeken dan op straat.”

Hoe verloopt de samenwerking met Benedicte?
Frits: “Erg goed. Ik vind het knap van Benedicte dat ze een aantrekkelijk verhaal kan schrijven en er tegelijkertijd een maatschappelijke kwestie in kan verwerken. Zij haalt inspiratie vanuit haar directe omgeving: haar Afrikaanse achtergrond, haar dochter en vanuit haar gezinswerk voor o.a. de Afrikaanse gemeenschap. Via haar kan ik me verdiepen in een cultuur en samen willen we die verschillen en overeenkomsten toegankelijk maken voor onze lezers.”

Wat verwacht je van het project?
Frits: “We werken allemaal naar een mooi eindresultaat. Een mooi boek dus. Maar het proces zelf is erg interessant omdat ik me kan verdiepen in een wereld waar ik anders aan voorbij zou zijn gegaan, die van jonge kinderen met ouders uit een ander land. Samen doen we onderzoek naar de diversiteit van culturen in België en dat is erg interessant.”

Waar ligt de focus voor je illustraties?
Frits: “Ik maak vooral simpele tekeningen met een speelse lijn. Volgens mij is er bij mijn illustraties genoeg ruimte voor de fantasie van een kind.”

De loopwedstrijdBenedicte en Frits hebben het verhaal ‘De loopwedstrijd’ uitgewerkt. Dit verhaal werd voorgesteld op het Sesam-festival in De Roma. Nu is er ook een Franstalige uitgave: La course de Sourou et Simon. Zie flyer: La course de Sourou et Simon/De loopwedstrijd