Menu

Sesam-auteurs Humeyra en Soraya, een passie voor schrijven en boeken!

Humeyra Cetinel (26) woont en werkt in Sint-Niklaas. Ze studeerde spijkerschrift. Nu volgt ze een masteropleiding moderne letterkunde. Ze groeide zorgeloos in het groen en tussen de velden op. Op haar zesde werd ze grote zus van een broer met een zware vorm van autisme. Dit kleurde haar leven en engagement. Soraya Namavar (35) geeft Nederlands aan nieuwkomers en is freelance illustrator. Ze is een supertrotse mama en een geëngageerde illustrator die schoonheid en zachtheid zoekt met hart, hoofd en potlood. Als kind lag ze ‘s nachts wakker plannen te smeden om de wereld te redden …

Wat betekent de superdiverse samenleving voor jou?
Humeyra: “We hechten te veel belang aan afkomst. Onze omgeving heeft een grotere impact op ons denken en zijn. In Turkije merk ik dat ik anders ben dan leeftijdsgenoten, en ook hier ben ik anders dan de Vlamingen. Mensen moeten in vrijheid hun cultuur en godsdienst kunnen beleven en elkaar kunnen vinden in passies, over ideologische en culturele breuklijnen heen.”
Soraya: “Vraag aan élke kok waar hij of zij het liefst mee kookt: steeds dezelfde ingrediënten of een rijk werelds gamma aan smaken en geuren? Niets fijner dan genieten van een heerlijk multicultureel buffet. Ik hou van extreme diversiteit. De grote ketens hullen ons in een eenheidsworst. Geef mij maar op en top traditionele gewaden, gigantische oorbellen, ministers met piercings en bankbedienden met tatoeages. De wereld als één groot, zonnig muziekfestival vol extravagantie.”

Van waar komt je interesse voor kinderboeken en diversiteit?
Humeyra: “Ik ben Turkse, mijn familie is multicultureel en ik heb een creatieve moeder die veel ging voorlezen. Dit heeft me allemaal beïnvloed.”
Soraya: “Sommigen dromen over chique auto’s en dure handtassen. Ik ben gepassioneerd door boeken. Ze laten me reizen in mijn hoofd. Ik snuif aan soorten papier en fantaseer over boekbindingen en dankwoorden. Ik heb altijd al een boek willen maken. Als het Sesam-boek er zal zijn, zal mijn hart van vreugde ontploffen.”

Hoe verloopt tot nu toe jullie samenwerking?
Humeyra: “Soraya is een lieve vrouw met een open kijk op de wereld, die heel mooie illustraties maakt met een hart voor het milieu. We werken samen het hoofdpersonage en de opbouw van het verhaal uit. Schrijven voor kinderen is wel een hele uitdaging.”
Soraya: “Met Humeyra is het aangenaam om samen te werken. Ze is diplomatisch, authentiek, wikt en weegt haar woorden zorgvuldig.”

Waar leggen jullie de focus bij het nieuwe Sesam-kinderboek? 
Soraya: “De insteek is gender, maar het gaat in essentie over zelfontwikkeling en jezelf durven zijn. Ik teken nog heel graag old school met verf, papier, potloden … Nadien bewerk ik de beelden op de computer.”
Humeyra: “Vanaf nu laat ik het woord liever aan Amina. Wie Amina is, wordt weldra duidelijk.”

 

Sssst … Studio Sesam werkt. Humeyra Cetinel en Soraya Namavar werken samen aan een superdivers prentenboek voor kinderen van  3 tot 6 jaar. Uitgave te verwachten tegen oktober 2017.

Kom je ook naar onze netwerkdag op vrijdagmiddag 17 maart over ‘Culturen en rolpatronen’?