Menu

Khadija Timouzar en Inge Lavrijsen, creatief geweld uit Deurne

Khadija en IngeKhadija Timouzar: het wegwerken van clichés in kinderboeken

“Ik ben een dochter van een gepensioneerde mijnwerker, eeuwig student en werk bij Kind & Gezin. Ik ben van Marokkaanse afkomst. Ik heb tot mijn 23 jaar in een cité gewoond te Genk. Na mijn studies zijn mijn man en ik in Geel gaan wonen. Na 13 jaar verhuisden we naar Antwerpen. Een stad met veel mogelijkheden. Door mijn omgeving word ik getypeerd als een duizendpoot. Ik ben vaak met verschillende zaken bezig op eenzelfde moment. Een goede organisatie maakt dit mogelijk.”

“Mijn interesse in kinderboeken en diversiteit is ontstaan in mijn kinderjaren. Ik heb zelf als kind altijd verlangd naar verhalen waarin ik me kon herkennen. Van het moment dat ik heb leren schrijven, experimenteerde ik met woorden. Toen ik hoorde van het SESAM-project was ik onmiddellijk geïnteresseerd. Ik zag het als een kans om mijn verloren talent weer op te pikken. En om mee te participeren in het maken van diverse kinderboeken.”

“De samenwerking tussen illustrator en schrijfster verloopt perfect. We matchen uitstekend. We vullen elkaar aan. Ik krijg ondersteuning van Ann bij het schrijven van mijn verhaal en ik inspireer Ann met mijn omgeving en achtergrond.”

“Ik verwacht van het project dat het een succes zal zijn. Voor mezelf wil ik meer ervaring opdoen in het schrijven van kinderboeken. Voornamelijk in het zo divers mogelijk schrijven zonder stereotypes. Vandaar dat mijn focus vooral ligt op het wegwerken van clichés die je vaak in kinderboeken tegenkomt.”  (juli 2014)

Illustrator Inge Lavrijsen, nieuwe co-piloot van Khadija Timouzar

Khadija schreef het verhaal ‘Een goal voor Imane’, over een meisje in een Antwerpse wijk dat van voetballen houdt. Wegens gezondheidsredenen haakte haar illustrator af. Talentrijke Inge Lavrijsen sloot bij het Sesam-project aan en werkt de illustraties van het boek nu uit.

Inge is opgegroeid in de Kempen. Nu woont ze in Borgerhout, heeft een vriend en twee kinderen. Haar ouders hadden een drukkerij en een winkel met kantoorbenodigdheden en tekenmateriaal. Als kind vond Inge het geweldig om tussen de papierwaren te snuffelen. Ze verzamelde prints, inpakpapier, behangpapier, papiertjes van snoep… ‘Nu doe ik dit nog steeds en verwerk dit materiaal of de patronen in mijn illustraties’, vertelt Inge.

Ze vindt het fijn om decors te bedenken en te bouwen, attributen en decorstukken te maken. Ze tekent ook de personages en plooit ze zodat ze recht komen te staan en beginnen te leven. Haar grote voorbeelden van illustratoren zijn Kvĕta Pacovská, Zdeněk Miler, Marjane Satrapi en Wolf Erlbruch.

“Door deze techniek kan je natuurlijke schaduwen creëren en krijg je een driedimensionaal effect. Ondertussen heb ik een grote verzameling decorstukken in mijn atelier staan en die mogen voorlopig niet in de handen van mijn kleine kinderen vallen”, lacht ze.

Ze vertelt verder: ‘Met Khadija loopt de samenwerking vlot. Zij heeft een verfrissend gevoel voor humor. Onze kinderen zitten trouwens op dezelfde school. De Sesam-groep is heel divers. Het is tof om te zien dat de boekjes allemaal zo verschillend zijn.’

“Ik hoop dat ons boekje peuters, kleuters en ouders dichter bij elkaar brengen en dat we met ons boekje een aantal clichés kunnen doorbreken”, besluit Inge.

Goal_coverKhadija Timouzar en Inge Lavrijsen werkten samen het Sesam-verhaal ‘Een goal voor Imane’ uit. De superdiverse kinderboeken van Sesam worden voorgesteld op het SESAM-festival, maandag 9 maart in De Roma (Borgerhout).