Menu

Lies Vervloet en Laura Janssens, jong geweld met passie en talent

Lies Vervloet en Laura JanssensLies, cultureel antropologe, houdt van reizen

Lies, welke boek had je graag zelf willen schrijven?
Lies:”Oei, dat is een moeilijke vraag. Uiteindelijk zou ik kiezen voor ‘Le Petit Prince’ van Antoine de Saint-Exupéry. Dat vind ik echt een magisch boek. Als kind is het misschien gewoon een mooi verhaal, maar als volwassene herinnert het je eraan om weer eens naar de wereld te kijken door de ogen van een kind.”

Wat of wie geeft jou inspiratie tijdens het schrijven?
Lies:“Dat is heel onvoorspelbaar. Ik kan niet op zoek gaan naar inspiratie, het is er opeens, of niet. Dat kan ineens komen door iets dat ik meemaak, of door een mooi beeld of een woordspeling. Ik heb ook geen vast moment of plek om te schrijven. Dat kan thuis in de zetel zijn, maar ook op een bankje in het park… ”

Met welk gerecht of lekkernij zou jij jezelf kunnen vergelijken?
Lies:“Hm… dat moet natuurlijk een vegetarisch gerecht zijn! Iets dat zowel dromerig als avontuurlijk is, een beetje gek, en liefst iets dat de pan uit swingt… Ik hoop van mezelf dat ik niet zuur of bitter ben, maar eerder zoet en spicy. Doe dus maar een exotische curry met knapperige groentjes erin en met verfrissend zoete ananas en cashewnootjes. Pas op, want er wordt gegarandeerd gemorst.”

Waar zou je willen wonen of op reis willen gaan?
Lies:“Op dat vlak heb ik al heel wat achter de rug. Ik heb in vele buitenlanden gewoond en in nog meer buitenlanden gereisd. Vreemd genoeg ben ik nog nooit in Afrika geweest, dus dat staat zeker nog op mijn lijstje. Ook India spreekt me heel erg aan.”

Hoe zie jij het SESAM-project verder verlopen?
Lies:“Ik ben heel benieuwd! Voor mijn vorige baan heb ik een educatief kinderboekje geschreven en ik weet dus uit ervaring dat het véél meer werk vraagt dan je op het eerste zicht zou denken. Er moet eindeloos geschaafd worden, overlegd, nagelezen, aangepast, het houdt niet op. Maar we zijn een heel gemotiveerde groep, dus ik heb er alle vertrouwen in dat alles in orde komt. We zijn nu in een spannende fase aanbeland waarin de verhaaltjes vorm beginnen krijgen. Het is echt iets om naar uit te kijken.

Laura, illustrator, striptekenaar en is dol op sesam

Wie ben je?
Laura: “Ik ben illustrator en striptekenaar. Momenteel teken ik voor jongerenbladen Maks en Yeti en post ik ook strips op mijn blog. Ik heb een fascinatie voor dinosaurussen en andere al dan niet bestaande gekke dieren. Ooit wil ik gaan rondtrekken in Zuid-Amerika, of Australië of … In het weekend ga ik dikwijls dansen op een leuk rock of punk optreden. Ik eet graag Japans, Italiaans, Marokkaans en natuurlijk ook frietjes bij ‘t frituur om den hoek.”

Wat is de vreemdste opdracht die je ooit kreeg?
Laura: “Een paar keer hebben mensen mij gevraagd een tatoeage voor hun te ontwerpen, gaande van een dinosaurus tot het portret van een gemeenschappelijke vriend… Als die tatoeages in de toekomst echt gezet worden, dat zou ik echt wel gek vinden, maar ook leuk natuurlijk.”

Wat betekent ‘diversiteit’ voor jou?
Laura: “Diversiteit voor mij, dat is het besef dat iedereen een beetje anders is – van een verschil in culturen tot een verschillende muzieksmaak – en tegelijk ook weten dat we allemaal een beetje hetzelfde zijn. Ikzelf sta altijd open voor het leren kennen van een andere cultuur, een nieuw gerecht of een muziekgroep die ik nog niet ken.”

Lust je dat eigenlijk wel, sesam?
Laura: “Een broodje met sesamzaadjes in, dat vind ik verrukkelijk. Ook het SESAM-project is natuurlijk helemaal naar mijn smaak.”

Wat is je ‘best case scenario’ voor de rest van het SESAM-project?
Laura: “Dat de Sesam-boekjes hun gewenste doelpubliek bereiken en dat ze ook dat verschil waarop we mikken, zullen maken. En bovenal dat de kindjes helemaal kunnen wegdromen bij de verhaaltjes en tekeningen.”

BerelekkerLies en Laura werkten samen het Sesam-kinderverhaal ‘Berelekker’ uit. Dit verhaal wordt voorgesteld tijdens het Sesam-festival op maandag 9 maart.