Menu

Sanne Thijs en Alice van de Geest overschrijden grenzen

Sanne en AliceSanne Thijs: Beelden flitsen meteen door m’n hoofd

Sanne, stel jezelf eens voor?
Sanne: “Ik ben een startende illustrator wonend in het hartje van het mooie Gent. Oorspronkelijk ben ik van het Limburgse Maasland maar zocht Gent op voor de levendigheid en creativiteit. Ik krijg hier van alle kanten inspiratie.”

Vanwaar je liefde voor het kinderboek?
Sanne: “Ik hou ervan om voor kinderen te tekenen. Het is een vrije en kleurrijke wereld. Mijn nichtjes en neefjes inspireren mij. Ik kan mijn fantasie in een verhaal en beeld kwijt. Volwassenen lezen boeken vaak om nieuwe werelden te ontdekken, waarom zou het niet hetzelfde zijn voor kinderen? Het is veel leuker boekjes te lezen die in alle woonkamers een kijkje nemen, en niet alleen in de Vlaamse. Daarnaast illustreer ik ook graag magazines in een poëtische stijl.”

Waarom doe je mee met SESAM?
Sanne: “Toen ik van het SESAM-project hoorde, klikte het meteen. Ik had juist een eindwerk afgewerkt dat ook meer was dan een prentenboek. Verhalen die we kinderen voorleggen, moeten meer zijn dan alleen maar een verhaaltje. Diversiteit maakt bijvoorbeeld een kinderboek zoveel interessanter. En dat is wat SESAM ook wil doen. Het sprak me enorm aan om in een project te stappen met zoveel andere creatieven die hetzelfde doel voor ogen hebben.”

Hoe verloopt de samenwerking met je schrijfster Alice?
Sanne: “Alice is een zeer enthousiast persoon. Ze geeft zichzelf voor 150 procent. Toen ze me de grove verhaallijn van ons boekje had verteld, was ik al meteen mee. Er flitsten meteen beelden door mijn hoofd. Ik ben er zeker van dat we samen een mooi muzikaal verhaal zullen creëren.”

Alice van de Geest: Met SESAM komt mijn grote droom dichterbij

Wie ben je?
Alice: “Ik ben getrouwd met Arnout en heb twee kinderen, Jerre (9) en Danna (6). Al vanaf hun geboorte vind ik het leuk om verhaaltjes voor hen te verzinnen. Of samen verhaaltjes te verzinnen, waar zij dan bij tekenen. Ons hele huis staat vol met boeken. Regelmatig stoot ik mijn tenen aan een stapel die net even niet op een handige plek staat. Prima! Dat heb ik er voor over. Mijn dochter begint ondertussen ook zelf verhaaltjes te maken, daar doe je het toch voor (lacht).”

Je schrijft, en je schrijft zo graag. Vertel.
Alice: “Schrijven heb ik eigenlijk altijd gedaan, eerst opstellen, later reisverhalen en nu dus kinderverhalen. Daarom leek het me een goed idee om de School voor Journalistiek te doen. Het was een erg leuke opleiding maar mijn hart ligt toch bij kinderverhalen en kinderboeken. Niets zo fijn als samen met de kinderen of alleen een nieuw kinderboek te openen, de geur op te snuiven en te beginnen met lezen. Mijn grote wens was om zelf een kinderboek uit te brengen. Toen ik las over SESAM kwam het uitkomen van die wens ineens een stuk dichterbij. Ik heb meteen een verhaal geschreven en werd zowaar uitgekozen om mee te doen.”

Ben je fan van SESAM?
Alice: “De dagen dat ik voor SESAM naar Antwerpen ga, zijn dagen waar ik naar uitkijk. Samen werken aan zoveel mooie boeken. Zo’n goed initiatief, daar zit ik graag een paar uur voor in de trein. Ik sta voor 100% achter dit project en hoop eigenlijk dat het een vervolg krijgt. Want met één zo’n project zijn we er niet.”

Je ben Nederlandse. Waar ligt de focus van je SESAM-verhaal?
Alice: “De focus binnen het verhaal ligt voor mij eigenlijk op het gewoon zijn. Het zijn allemaal kinderen. Kleur of afkomst maakt niet uit. Iedereen heeft het recht om gewoon kind te zijn, zorgeloos buiten te kunnen spelen. Plezier te maken, ondeugend te kunnen zijn, dat hoort bij opgroeien.”

Is er een creatieve klik met Sanne?
Alice: “De samenwerking met Sanne gaat goed. Haar manier van tekenen spreekt me erg aan. Ik vind het superknap hoe zij, terwijl ze luistert op de dagen dat we in Antwerpen zijn, ‘eventjes’ een tekening van Malik, Oema of Aiza op papier zet. Ik ben heel erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, maar ik weet zeker dat het kinderen heel erg zal aanspreken.”

De fanfareAlice van de Geest en Sanne Thijs werkten samen het kinderverhaal De Fanfare uit. Dit verhaal wordt op maandag 9 maart tijdens het Sesam-festival voorgesteld.