Menu

Weg met het zij-wij-gevoel: Laïla Koubaa en Tinne Van den Bossche

Tinne en LaïlaStel jullie even zelf voor … 

Laila: “Ik ben Laïla Koubaa, 36 jaar, dochter van een Tunesische vader en een Belgische moeder. Ik groeide op in een Eggewaartskapelle, een klein polderdorpje in West-Vlaanderen, en bracht samen met mijn zus elke zomervakantie door bij onze familie in Tunis. Ik ben getrouwd met schrijver Bart Koubaa en samen hebben we twee kinderen, Luna-Qmar (11) en Ramón (7). We wonen in Gent en ik begeleid jongeren met specifieke noden in het secundair en het hoger onderwijs.”

Tinne: “Tinne Van den Bossche, van opleiding ben ik illustrator en ik heb het geluk daar -min of meer- mijn beroep van te kunnen maken. Al doende heb ik ook een educatieve kriebel te pakken gekregen, vandaar dat ik nu in avondschool de opleiding lager onderwijs volg.”

Wat is jullie ervaring tot nu toe? 

Laila: “Ik hou van creëren en schrijf geen boeken om kasten mee te vullen. Azizi van mijn kinderboek ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’ en Tomo en Dashi van mijn verhaal ‘Tomo en Dashi en de groene bal’ opgenomen in de bundel Verre Vrienden, leven en daar ben ik ontzettend blij om. Azizi verscheen in februari in het Frans en sinds juni 2013 hop ik van bibliotheken naar boekhandels, festivals en scholen en geef voorleessessies en workshops.”
Tinne: “De illustraties voor kinderboeken die ik tot nu toe maakten zoals ‘De mama’s van Sterre’ en ‘We hebben maar één planeet’ zijn vanuit een educatieve inslag ontstaan. Ik probeer illustratie en educatie op een leuke manier te combineren. Ik hou er ook van om ludieke details te tekenen, zelfs naar het absurde toe.”

Van waar komt de interesse in kinderboeken en diversiteit?

Laila: “Toen ik tien jaar was las ik ‘De mooiste sprookjes van alle landen’. Ik was begeesterd door die vertellingen. Nadat ik het dikke boek had dichtgeklapt, stelde ik mezelf de vraag of dit nu werkelijk de mooiste sprookjes van de hele wereld waren. De kinderliteratuur heeft me nooit meer losgelaten. En diversiteit is een deel van mijn identiteit.”
Tinne: “Hoewel ik zo goed als 100 % van Belgische origine ben, heb ik mezelf wel vaak ‘anders’ gevoeld. Natuurliefhebber tussen de illustratoren, illustrator tussen de voetballers, voetballer tussen de natuurliefhebbers. Ik had vaak het gevoel dat ik niet helemaal paste. Vandaar misschien mijn voorliefde van combinaties die hokjes doorbreken. Als ik op straat een stokoud vrouwtje op sportschoenen zie, of een stoere motorrijder met een fragiel schoothondje in zijn mandje, word ik op slag vrolijk. Diversiteit is voor mij heel breed. Al van kind af aan was ik bezig met tekenen, het is een fantastisch gevoel om verrast te worden door de wereld die ontstaat op een wit papier door jouw hand.”

Wat was jullie reactie toen je van het SESAM-project hoorde?

Laila: “Opluchting! Ik nodigde jullie uit op de boekvoorstelling van mijn debuut ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’ en toen ging de bal aan het rollen.”
Tinne: “Ik kreeg jullie oproep binnen via een vriendin met de melding ‘Is dat niets voor jou?’. Ik las het en was meteen enthousiast: ‘Ja! Ik wil.'”

Hoe verloopt tot nu toe de samenwerking tussen jullie?

Laila: “Begin februari bezochten we samen met enkele creatievelingen van Studio Sesam De Mozaïekschool in Gent. Daar werkten we met de kinderen aan verschillende verhaaltjes. De verhalen en anekdotes van de kinderen inspireerden me tot het schrijven van ‘Omar wil naar het speelplein’. Tinne, aan wie ik het verhaal in grote lijnen voorlegde, zag meteen veel beelden. Ze heeft een warme en toffe stijl die volgens mij veel kinderen zal aanspreken.”
Tinne: “En de levendige en grappige stijl van Laïla zal de kinderen zo doen mee huppelen met het verhaal! Ze schrijft heel beeldend en verrassend, ik zie er al naar uit om er mee aan de slag te gaan.”

Wat verwacht je voor jezelf van het project?

Laila: “Ik vind het een heel mooi en warm project. Er is inderdaad nood aan superdiverse boeken en ik hoop samen met Tinne een mooi boek voor alle kinderen te kunnen maken.”
Tinne: “Ik ben het er helemaal mee eens (lacht).”
Laila: “Ik kan mij volledig vinden in de visie dat we van de stereotiepe beelden af moeten. Weg met het wij-zij-gevoel. Laat ons samen op zoek gaan naar het geluk in al zijn vormen.”

Ik wil niet naar Marokko!Laïla Koubaa en Tinne Van den Bossche werkten samen het verhaal ‘Ik wil niet naar Marokko! uit. Dit verhaal wordt op maandag 9 maart tijdens het Sesam-festival voorgesteld.