Dinsdag 12 december 2017 vond het Sesam-festival in het Zuiderpershuis te Antwerpen plaats. Buiten sneeuwde het, maar binnen was het sfeervol en gezellig …

De deuren gingen om 9 uur open en festivalgangers konden zich opwarmen in de Foyer van het Zuiderpershuis en snuisteren in de boekenstand van Studio Sesam en DocAtlas.

Intro

Sesam-auteurs, Floor Tinga (Utrecht) en Sari Mar (Gentbrugge) openden het festival met een persoonlijk verhaal. Floor vertelde over haar prentenboek ‘Stapelgek’ en Sari Mar over de teruggevonden meraki. Ingrid Tiggelovend (Studio Sesam) lichtte het project Sesam 2.0 toe, het concept ‘superdiverse kinderboeken’ en pleitte voor meer diversiteitsbewustzijn in de boekensector. Bekijk hier de presentatie over superdiverse kinderboeken.  Een artikel hierover volgt later.

Toegankelijke kinderboeken

Na de intro’s volgde het panelgesprek over toegankelijke kinderboeken in een diverse samenleving, met Claude Marinower (Antwerps schepen onderwijs), Dalilla Hermans (journaliste/schrijfster), Winny Ang (kinderpsychiater/schrijfster), Meyrem Almaci (voorzitter Groen), Noemi De Clercq (Vlaams Fonds voor de Letteren), Mylo Freeman (illustrator/schrijfster) en moderator Michaël Vandebril (Antwerpen Boekenstad/dichter).

Ateliers en workshops

De festivalgangers woonden ook workshops, ateliers en meet & greets bij. In kleine groepjes konden de deelnemers gezellig bijpraten en vragen stellen aan de illustratoren/auteurs Sanne Thijs, Fatinha Ramos/Winny Ang en Mylo Freeman en met Marieke Roels en Noemi De Clercq van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Valerie Eyckmans (Creatief Schrijven) begeleidde het atelier over genderneutraal schrijven. Het atelier over de druktechniek van monotypes zat aardig vol. De Sesam-illustratoren leidden alles in creatieve banen.

Geertje De Ceuleneer en Ludo Schats gingen aan de slag om aan één Sesam-verhaal audiodescriptie toe te voegen. De expertise en ervaringen van de deelnemers over kinderboeken, over kinderen met een visuele beperking en/of migratieachtergrond en de academische en praktijkervaring met audiodescriptie kwamen goed van pas. Het genre is in Vlaanderen nog niet uitgewerkt. De bespreking van de tekstvoorstellen was bijzonder leerrijk. Het vervolg? Nog een verhaaltje met audiodescriptie in de steigers!

Rein Callewaert, Patrizia Civetta en Khadija Timouzar vertelden meer over de Vertelkiosk, Feest voor Ilyas en meertalig voorlezen.  Eefje Raets (De Boekenkaravaan) en Chris Sterkens (nik-nak) stelden hun werking voor en zoomden dan dieper in hoe je thuis al dan niet meertalig kan voorlezen, ouders kan betrekken en welke boeken je kiest. Bekijk hier presentatie van nik-nak en De Boekenkaravaan.

Fatma Arikoglu (Ella vzw) nam de festivalgangers mee in het kruispuntdenken, privileges en genderstereotypen in kinderboeken en de kinderboekensector. Te downloaden: de presentatie van Fatma Arikoglu.
Ilke Verhelle van Hikkies deed haar boekje open over boekjes voor tieners die gratis verspreid worden om jongeren de smaak van het lezen te leren appreciëren.

De workshop van de Sesam-auteurs hoe je met de Sesam-kinderboeken aan de slag kunt gaan op school, in de bib of in de vrije tijd trok vele belangstellenden. Elke auteur stelde haar/zijn boek voor met een persoonlijk verhaal en lichtte toe hoe je het verhaal kunt inzetten bij kinderen en voorlezers.

Podiumacts met de nieuwe Sesam-verhalen

‘s Middags stelden de Sesam-auteurs hun nieuwe verhalen voor, samen met kinderen van de scholen Prins Dries, Studio Dynamo, De kleine wereld, De Tandem, Afrit Zuid en De Schakel. Cornelia Zambila & Juan Albarracin waren onze schitterende muzikanten. En DEMPSEY van De Helden (Ketnet) presenteerde deze unieke én authentieke voorstelling op een geweldig sympathieke manier.

 

 

 

Meer info

Met steun van de Sesam-auteurs, de stuurgroep van Sesam, met dank aan Ilse Hermans voor festivalbeeld en dankzij