Wat is het SESAM-project?

SESAM, open u, is het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat hij de rovers. Ook met het project SESAM willen we kinderboeken heroveren en ze meer toegankelijk maken voor ‘kwetsbare’ kinderen en hun ouders.

SESAM is een intercultureel en participatief jeugdliteratuurproject, voor en door kinderen en hun (groot)ouders in samenwerking met creatief cultureel divers talent. Initiatiefnemer van dit project was vzw Verbal Vision, nu Studio Sesam vzw, met de steun van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse overheid, de Stad Antwerpen, het Vlaams Fonds voor de Letteren en minister Lieten, ex-minister van armoedebestrijding. Met het Sesam-project willen we superdiverse kinderboeken creëren. Superdiverse kinderboeken zijn cultuursensitief, doorbreken stereotype beeldvorming en superdiversiteit komt vanzelfsprekend aan bod.

Stapsgewijze aanpak

In het eerste projectjaar (2012-2013) lag het accent op verkennend en participatief onderzoek. De resultaten werden bekendgemaakt via een studie- en debatnamiddag ‘Is Ali Baba op Sneeuwwitje?’ Vanaf het tweede jaar doorliepen twintig creatieve talenten een leer- en creatietraject en deden inspiratie op door ontmoetingen met diverse ouders en kinderen in multiculturele wijken.

Op het einde van het derde projectjaar gaven we de superdiverse kinderboeken vorm en met de steun van de Nationale Loterij organiseren we op 9 maart 2015 een SESAM-festival. Tijdens dit feest van het superdiverse kinderboek, worden de tien superdiverse Sesam-verhalen als orgelpunt van dit project gepresenteerd. Ook krijgen de festivalgangers een onderdompeling in de wereld van het superdiverse kinderboek.

Stuurgroep

Het SESAM-project wordt ondersteund door een stuurgroep. In de loop van het project veranderde de samenstelling naargelang de projectfase en de behoefte aan input.

Dit zijn de deelnemers aan de stuurgroep:

Chris Sterkens (Nik Nak), Tania Van Acker, Els Michielsen en Marijn Brouckaert (Stichting Lezen), Wouter Devriendt, daarna Mehdi Marechal (Demos), Jan Van Dyck (Doesdéskaden vzw), Kathy Jacobs (Kind en Gezin), prof  Vanessa Joosen (UA – Vertel eens), Christine Snoeck  (Minderhedenforum), Asma Ould Aissa (De Roma), Marijke Lambrechts (Boekenkaravaan), Mieke Santermans (Agentschap onderwijscommunicatie), Tinne Kennis (KifKif), Dr. Sonja Spee (Artesis), Myriam Bonner (Welzijnsschakels), Karin Nicolay (Katholieke Hogeschool Kempen), Nilufar Kuhpour (Grafisch ontwerper), Karin Moons (Zelfstandig grafisch ontwerper), Ria Swinnen en Ann Valkenborgh (Linc vzw), Kim Walravens (Kleuterschool De Clowntjes A’pen), Inge Verschueren en Els Van De Wouwer (Kleuterschool Groenendaal Merksem), Joyce Koeman (KULeuven), Ann Deweerdt (Karel de Grote Hogeschool), Caroline Staelens en Inge Umans (Provinciaal Documentatiecentrum Atlas), Anja Veirman (Sint-Lucas Gent) en An Leenders (Creatief Schrijven).

Meer informatie over het SESAM-project: www.sesamopenu.be.

Zie ook: