Menu

Een selfie van Hanaa Boubouh & Nilu Kuhpour

Hanaa+Nilu1Nilu kwam 5 jaar geleden uit Iran naar België.

Was je al illustrator toen je naar België kwam?
Nilu: “Ja, mijn bachelor in grafisch ontwerp behaalde ik in Iran. In België wilde ik voor een master gaan, dus schreef ik me meteen in bij de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Nu heb ik dat masterdiploma. Dankzij die opleiding heb ik ook snel Nederlands geleerd. Ik illustreerde een dichtbundel van Geert De Kockere, ‘Wiegend’. Ik maak ontzettend graag illustraties, voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. Mijn droom is om ooit een kinderboek in de winkel te zien liggen dat ik heb geïllustreerd.”‬

Waarom doe je mee aan Studio SESAM?
Nilu: “Ik ben nog vrij nieuw in België en het is me nog niet gelukt om een job in de creatieve sector te vinden. Drie jaar lang werkte ik noodgedwongen in een call center, maar daar voelde ik me niet op mijn plaats. Ik ben daarom heel blij dat ik mee mag doen met het SESAM-project als vrijwilliger. Niet alleen zal ik een kinderboek mogen illustreren, maar ik ontmoet er andere creatieve mensen en krijg de kans nog meer te leren. Dat is wat ik echt wil doen.”

Wat verwacht je van het project?
Nilu: “Ik zie het als een geweldige kans om mezelf als Iraanse illustrator te profileren en mijn eigen stijl te tonen. Daarnaast zijn er natuurlijk de leuke mensen die ik leer kennen, de ervaring om met een team samen te werken, ideeën uit te wisselen, mijn vriendenkring uit te breiden. Ik hoop dat dit project mijn kansen in België zal opentrekken en mij zal helpen om me hier helemaal thuis te voelen.”

Hoe verloopt het contact met Hanaa?
Nilu: “We hadden meteen een goede klik. We zijn allebei heel spontaan, we gaan ongedwongen met elkaar om. Ik vind het geweldig dat zij een andere achtergrond heeft. We wisselen ervaringen uit en dat creëert direct een band. Ik ben heel enthousiast over de ideeën die we samen hebben en ik ben nu al zeker dat we een heel leuk boek zullen maken.”

Waar ligt de focus voor je illustraties?
Nilu: “Ons boek zal bedoeld zijn voor de jongste kleuters, dus ga ik voor eenvoudige, maar krachtige tekeningen, waarin ik toch heel subtiel details uit andere culturen zal verwerken.”

Hanaa wil schrijven vanuit haar Marokkaans-Vlaamse achtergrond

Waarom doe je mee aan Studio Sesam?
Hanaa: “Alles wat te maken heeft met diversiteit, kwetsbare groepen en sociale vooruitgang, ligt me nauw aan het hart. Daarom vind ik het project SESAM zo bijzonder. Spelen met taal en maatschappelijk engagement zijn de twee ingrediënten die ik nodig heb. Ik vind het geweldig om mee boeken te maken waarin ook kinderen met een andere afkomst of bijzonderheid (ik denk aan diversiteit in de ruime zin van het woord) zich herkennen. Elk kind is in haar of zijn ‘ik-zijn’ uniek en bijzonder. Ik hoop dat dit project een succes zal worden en dat superdiversiteit eindelijk vanzelfsprekend wordt in kinderboeken.”

Waar komt jouw interesse in verhalen vandaan?
Hanaa: “Mijn passie voor lezen en schrijven is vroeg begonnen. Als kind logeerde ik vaak bij mijn tante. Zij had een boordevolle boekenkast. Ik verslond het ene verhaal na het andere, vooral de dikke sprookjesboeken van de Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Ik hield ook van de verhaaltjes die mijn mama en oma in het Marokkaans Arabisch of Berbers vertelden. Vele vond ik zelfs grappiger dan de Westerse sprookjes. Elke dag was ik met verhalen bezig, lezend of luisterend. Ik ontdekte andere werelden, maakte verre reizen, ontmoette bijzondere mensen en proefde van lekkere gerechtjes… allemaal in onze Marokkaanse huiskamer of in mijn bed. Het heeft me deels gemaakt wie ik nu ben. Ik koester er veel mooie herinneringen aan en ik wil kinderen en jongeren aanmoedigen om te lezen, want het is een enorme bron van rijkdom. Ook met mijn dochtertje van anderhalf neem ik de tijd voor boekjes. Schrijven heb ik altijd graag gedaan en doe ik nog steeds. Zelf een verhaal creëren is verrijkend, het geeft me een bijzonder warm gevoel.”

Kijk je er naar uit om samen te werken met Nilu?
Hanaa: “Zeker weten. Nilu en ik zijn verschillend, maar we hebben veel gemeen. Nilu is een lieve jonge vrouw die weet wat ze wil en ze maakt prachtige illustraties. Haar Perzische achtergrond is zeer verrijkend voor mij, ik denk dat we elkaar mooi zullen aanvullen.”

Waar zie jij jouw meerwaarde?
Hanaa: “Met mijn Marokkaans-Vlaamse achtergrond heb ik iets mee van beide werelden en dat wil ik inzetten voor het boek dat ik met Nilu zal maken. Taal fascineert me. Ik kan honderduit vertellen, schrijven, maar ook luisteren. Die eigenschappen kwamen al van pas tijdens mijn werk in de sociale sector en als leerkracht islamitische levensbeschouwing.”