Menu

Winny Ang en Fatinha Ramos, een hecht team

We zijn echte theedrinkers en dat schept een band

Wie zijn jullie?
Fatinha: “Ik ben een Portugese illustrator. Na mijn studies van grafisch ontwerp en stage in Porto, ben ik naar België verhuisd. Als illustrator is mijn werk al verschenen in verschillende nationale en internationale magazines.”
Winny: “Zoals alle mensen ben ik een kruispunt van verschillende identiteiten: mama van twee prachtige kinderen (binnenkort drie!), samenlevend met Tom, kinderpsychiater, vrouw (of meisje) met wortels die naar verschillende plekken leiden, van België naar Indonesië en naar China, reiziger, ….”

Waar ben je goed in?
Fatinha: “Ik heb een bijzondere verbeelding, en sinds mijn kindertijd is tekenen altijd het enige wat ik deed. Mijn sterke punten zijn creativiteit en conceptueel denken en dit kunnen vertalen in beelden.”
Winny: “Ik ben enorm geïnteresseerd in mensen, mijn specialiteit is het verzamelen van diverse verhalen van kleine en grote mensen, en soms proberen dit samen een betekenis te geven. Er groeien ook spontaan veel verhalen in mijn hoofd.”

Kinderboeken en diversiteit?
Fatinha: “Ik voel mij nog altijd een kind: bezig zijn met kinderboeken, vind ik dus heel fijn. Omdat ik nu in België woon, word ik meer geconfronteerd met het leven in verschillende culturen. En voel ik diversiteit van culturen aan als een verrijking.
Winny: “Die specifieke combinatie is een echte match voor mij, een mooie kruisbestuiving waarbij ik eigen ervaringen en verhalen uit de praktijk kan gebruiken. Ik ben altijd kinderboeken blijven lezen, op één of andere manier is het vaak een verademing in dit volwassen leven. En bruggen slaan tussen culturen is iets dat mij sowieso dagdagelijks bezighoudt.”

Hoe verloopt de samenwerking tussen jullie?
Fatinha: “Winny en ik zitten op dezelfde golflengte, er is een echte klik. En we leren veel van elkaar, geven elkaar constructieve feedback om tot een mooi resultaat te komen. We zijn een echt team.
Winny: “Soms voel je gewoon dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Dat gevoel had ik vanaf het begin heel sterk met Fatinha en dat is tijdens onze samenwerking bevestigd. We vullen elkaar goed aan en hebben op één of andere vaak woordenloze wijze wel eenzelfde idee welke richting we willen gaan. Heel inspirerend!”

“En we zijn alle twee echte theedrinkers dus dat schept ook een band en maakt onze meetings zeer gezellig (lachen)”

Wat was jullie reactie toen je van het SESAM-project hoorde?
Fatinha: “Ik was blij om geselecteerd te worden want ik zag een mooie kans om te doen waar ik echt van hou, en bovendien met een zeer boeiend inhoud. Deze combinatie van passie en engagement heeft mij getriggerd om aan het SESEAM-project mee te doen.”
Winny: “Voor mij is dit een unieke kans om wat zijwegen uit te proberen naast mijn professioneel leven. En bezig te zijn met zaken die dichtbij mij staan als persoon. Ik ben dan ook dankbaar dat ik dit kan doen.”

Wat verwacht je van het project?
Fatinha: “Dat ik heel veel bijleer tijdens dit proces. En dat we komen tot een mooi resultaat. Een tevreden gevoel niet enkel voor mezelf maar op de eerste plaats een boek waarvan de kinderen kunnen genieten.”
Winny: “Het is een wens die in vervulling gaat. Een kinderboek creëren met een artiest heeft altijd in mijn top 3 van dromen gestaan. Ik hoop dat we een boeiend en verrassend verhaal kunnen maken dat een diversiteit van mensen aanspreekt.”

Op zoek naar YoriWinny Ang en Fatinha Ramos maakten samen het Sesam-verhaal ‘Op zoek naar Yori’. Maandag 9 maart lanceren we dit verhaal tijdens het Sesam-festival op 9 maart in De Roma.