Feest bij Winki door Alice van de Geest en Sioe Jeng Tsao
Illustrator & kunstenaar Sioe Jeng Tsao woont en werkt in Rotterdam. 32 jaar geleden is ze geboren in Amsterdam. Als kind kon je haar altijd met een schetsboek vinden. Thuis, op school en zelfs als ze op uiteten ging met de familie. Toen ze een studie moest kiezen, was haar eerste keuze geneeskunde, vooral om haar ouders trots te maken. Uiteindelijk koos ze voor een creatieve opleiding. Sinds vijf jaar is ze freelance kunstenaar en illustrator.
Alice van de Geest is juf, schrijfcoach en moeder van twee kinderen. Ze heeft al eerder twee boekjes uitgegeven bij Studio Sesam: De fanfare en Mama doet gek. Ze woont in Amersfoort, een prachtige middeleeuwse stad in het midden van Nederland.
Samen hebben ze het boekje ‘Feest bij Winki’ gemaakt. Een boekje over het Chinees Nieuwjaar, een groot feest dat zo’n tien dagen duurt en bol staat van symboliek en tradities.
Vanwaar het idee om een prentenboekje te maken over Chinees Nieuwjaar?
Alice: “Ik had vorig jaar een Chinees meisje in mijn klas. Een stil meisje dat graag las, maar geen boek kon vinden waar een Chinees meisje de hoofdrol in speelde. Haar naam was Winki. Elk jaar viert ze Chinees Nieuwjaar en is daar heel trots op. Daarbij komt dat ik draken heel leuk vind en 2024 is het jaar van de draak. Ik vond het daarom passend om een verhaal te schrijven over Winki en haar knuffel, een draakje. Een draakje met een eigen willetje.”
Waarom wilde je het boekje Feest bij Winki illustreren?
Sioe Jeng: “Het verhaal van Winki deed me denken aan mijn eigen leven. Vroeger hadden mijn ouders een eigen zaak en we woonden boven de toko, een Aziatische winkel. Ik heb ook rolmodellen gemist toen ik opgroeide en ik vond nooit hoofdpersonages die op mij leken of die niet gestereotypeerd waren. Ik vind het belangrijk dat verhalen die over mij gaan ook door mij verteld worden.”
Ik heb ook rolmodellen gemist toen ik opgroeide en ik vond nooit hoofdpersonages die op mij leken of die niet gestereotypeerd waren. (Sioe Jeng Tsao)
Het gaat over het Chinees Nieuwjaar. Vierden jullie dat vroeger thuis ook?
Sioe Jeng: “Zelf vierden wij nooit Chinees Nieuwjaar en ik heb dit altijd als een gemis ervaren. Des te leuker was het nu om me te verdiepen in de tradities en mijn innerlijke kind te helen met Winki, het hoofdpersonage dat op mij lijkt toen ik nog een kind was.”
Wat vond je het leukste aan het illustreren van ‘Feest bij Winki’?
Sioe Jeng: “De vrijheid in de personages, wetende dat er ergens een kind zal zijn dat zichzelf herkent in Winki en zich daardoor meer gezien voelt. De Chinese cultuur en tradities zijn het waard om te vieren. Ik liet me inspireren op mezelf toen ik nog klein was. Om eerlijk te zijn is er bijna geen Chinees kind te vinden die niet opgroeide zonder een rechte pony (lacht).
Ben je tevreden met het resultaat?
Sioe Jeng: “ONWIJS TROTS!”
Alice: “Ik vind de illustraties van Sioe Jeng echt ontzettend mooi geworden, nog mooier dan ik zelf in mijn hoofd had. Ik vind haar kleurgebruik fantastisch en ik weet zeker dat dit boekje alle kinderen zal aanspreken! Zeker ook de allerkleinsten. Op elke pagina kunnen ze opzoek gaan naar Draakje.”
Zaterdag 10 februari begint Chinees Nieuwjaar. Ga je iets leuks doen?
Sioe Jeng: “Ik ben van plan om dit jaar Chinees nieuwjaar te vieren in de Chinese gemeenschap. Dumplings vouwen in het buurthuis bijvoorbeeld en naar de drakendans kijken op de West Kruiskade in Rotterdam.”
Alice: “Ik woon in Amersfoort, waar er geen grote Chinese gemeenschap is. Ik heb wel een aantal Chinese specialiteiten in huis gehaald zoals hele lange noedels en gelukssnoepjes en ik ga zelf dumplings maken.”
Feest voor Winki wordt op zaterdag 9 maart om 10u voorgesteld op het SesamFestival. Je kan nu al een pre-order plaatsen. Het boek is ook te verkrijgen in grote vertelplaten., klik hier.