De atypische en humoristische verhalenwereld van Julie & Svetlana
Julie van Hove, geboren in Rwanda en opgegroeid in Zimbabwe. Sinds haar negentiende woont ze in België. Ze is grafisch vormgever/illustrator en leidt een project in cultuurhuis Arenberg. Svetlana Romanova, geboren en opgegroeid in Kirgizstan, een republiek die zich losscheurde van de voormalige Sovjet-Unie. Ondertussen woont ze 20 jaar in België. Samen creëerden ze het wervelende prentenboek Bij Babushka.
Svetlana & Julie: voorgesteld
Svetlana: “Ik heb sociaal-agogisch werk en milieuwetenschappen gestudeerd. Het welzijn van mensen in een duurzame omgeving ligt me nauw aan het hart. Graag laat ik mensen voelen dat ze erbij horen, wie ze ook zijn of vanwaar ze komen. Ik ben een inclusieve denker en doener. Dat heeft veel te maken met mijn afkomst. In Kirgizstan leven volkeren van Russische, Turkse, Oekraïense, Oezbeekse, zelfs Koreaanse achtergrond. Deze invloeden zijn dagelijks zichtbaar in het openbare leven en hebben bepaald wie ik ben en hoe ik denk. Vandaar dat ik me ook zo goed voel in het multiculturele Antwerpen.”
Julie: “Ik kom uit een gemengd gezin en ben op latere leeftijd van Zimbabwe naar België verhuisd. Ik ben afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Mijn leerkracht, illustrator Klaas Verplancke heeft me voorgesteld aan uitgeverij Lannoo. Ik prik werd mijn allereerste kinderboek en ik rolde zo de illustratiewereld binnen. Omdat ik in mijn jeugd door dieren omringd werd, heb ik mij daar vooral op toegelegd. Met dieren als personages in boeken sluit je ook niemand uit.”
Svetlana: “Bij Babushka is mijn eerste gepubliceerde verhaal. Mijn oma was iemand die buiten de lijntjes kleurde. Het was een droom om mijn grootste inspiratiebron, mijn babushka, in een kinderboek te delen met de wereld.”
Speeddaten
Julie: “Svetlana en ik hebben elkaar ontmoet tijdens een rondje online speeddaten tijdens Sesam 3.0. We zijn langer blijven hangen omdat we elkaar beter wilden leren kennen. De match was er onmiddellijk. We zijn heel blij dat we dit prentenboek samen hebben kunnen maken.”
Svetlana: “Julie en ik delen dezelfde visie op de wereld. We begrijpen elkaar zonder al te veel woorden. Na vijf minuten hadden we al het idee opgevat om een verhaal uit te werken over de sterke band tussen een grootmoeder, mijn babushka en haar kleinkind. We wilden er ook een grappige, absurde en chaotische toets aan geven.”
Julie: “Ik heb heel veel respect voor Svetlana. Hoe zij haar eerste boekje heeft aangepakt, haar stressbestendigheid en haar werkethiek. En ze liet mij ook helemaal mijn ding doen.”
Herinneringen tot leven brengen
Svetlana: “Ik wou mijn herinneringen herschrijven en omzetten in grappige anekdotes, maar ook minder voor de hand liggende personages in beeld brengen en een boodschap doorgeven van liefde, tolerantie en duurzaamheid. Het verhaaltje speelt zich af tijdens de Sovjet-Unie. Babushka is een sterke, robuuste en no-nonsense grootmoeder. In plaats van haar kleinkind te vertroetelen, moet het meedraaien in het huishouden. Alles loopt mis, het wordt steeds chaotischer, maar omdat ze het samen doen, beleven ze er veel plezier aan. Bij babushka mag ook alles misgaan.”
Julie: “Het is de eerste keer dat ik met menselijke hoofdpersonages heb gewerkt en met volledig geïllustreerde pagina’s. Het was een uitdaging, maar ik heb ondervonden dat ik dit wel kan en veel verbeeldingsvermogen heb. Ik koos voor welbepaalde kleurencombinaties en ik kon veel humoristische scènes tekenen. Een aantal ervan zijn niet in het boekje geraakt, zoals het krantenpapier dat als wc-papier gebruikt moest worden. (lacht) Maar ik heb geleerd om dit los te laten. We hebben alvast veel gelachen met alle mogelijke scenario’s.”
Een divers gezin
Julie: “Als kind voelde ik me niet gerepresenteerd in boeken. In Bij Babushka wou ik een atypisch gezin uitbeelden. Door mijn tekeningen wil ik kinderen prikkelen. Ik hoop dat ze mee in mijn kleurrijke, dromerige wereld duiken. Dat ze uit hun bubbel komen. Er is geen juiste manier van leven. Verschillende manieren maken het leven rijker. Ook wil ik ze het gevoel geven dat ze dit later ook kunnen doen.”
Svetlana: “Kinderboeken lezen is altijd een guilty-pleasure geweest. Goede verhaaltjes slagen erin om zowel humor als liefde én een belangrijke boodschap over te brengen. Door Sesam 3.0 werd het kind in mezelf opnieuw getriggerd. Misschien vragen lezers zich af hoe het zit met dit atypische gezin. Maar je moet dit niet per se begrijpen, maar gewoon accepteren dat dit bestaat. En Sasha, is het een kleindochter of een kleinzoon?” (lacht)
Nieuwe plannen
Svetlana: “Sesam 3.0 is een intens proces. Het omvat meer dan een verhaaltje schrijven en uitbrengen. Ik ben verrast door de hoeveelheid werk om het boekje tot bij de drukker te krijgen. Het heeft 9 maanden geduurd. Het vraagt ontzettend veel liefde, tijd en geduld. Ik kijk er ontzettend naar uit om mijn persoonlijk verhaal te delen met mijn familie, mijn vrienden en vele kinderen. In de groep van Sesam 3.0 zitten getalenteerde mensen. Iedereen heeft elkaar geholpen en gemotiveerd om alle boekjes tot een goed einde te brengen.”
Julie: “Ik heb al een aantal boeken uitgebracht en wil dit blijven doen. Ik wil nog meer boeken uitbrengen rond diversiteit. Ik kijk ook erg uit naar de reacties op Bij Babushka. In ons privéleven hebben Svetlana en ik het voorbije jaar veel meegemaakt. We zijn samen hard gegroeid.”
Bij Babushka kan je bestellen via de Sesam-shop