Een sprankelend debuut van Laura & Nadia over migratie
Nadia Babazia woont in Borgerhout en heeft haar wortels in Marrakech. Voor het Red Star Line Museum werkt ze rond migratie en erfgoed. Ook Laura Muls woont en werkt in Antwerpen. Ze werkte eerder als grafisch vormgever. Nu geeft ze les in het Buitengewoon Secundaire Onderwijs. Het prentenboek De koffers van oma is hun debuut.
Wie zijn ze?
Nadia: “Ik ben dochter van migranten en mama van twee meisjes wiens grootouders in België en Marokko wonen. Als kind luisterde ik uren naar de verhalen van mijn moeder en tantes over het ‘hier en daar’. Ik hou van de kleine verhalen die met het migreren te maken hebben. Ongetwijfeld heeft dit mij beïnvloed om antropologie en sociologie te gaan studeren en om nu dit verhaal te schrijven. Migratie is de rode draad in mijn leven.”(lacht)
Laura: “Ik heb een zoontje van twee jaar. Ik hou ontzettend veel van de natuur, van de zachtheid van kleine dingen en dat probeer ik te laten zien in mijn creatief werk. In De koffers van oma heb ik bloemen, groen en veel details verwerkt.”
Herkenbare verhalen
Nadia: “Als kind hield ik van verhalen, maar ik kan me geen enkel verhaal herinneren waarin ikzelf of mijn leefwereld gerepresenteerd zag. De eerste Sesam-boekjes kocht ik voor mijn kinderen. Mijn dochtertje herkende meteen de diverse personages uit ons dagelijks leven. Dat was positief maar tegelijkertijd ook pijnlijk. Ik wil mijn steentje bijdragen om een verhaal te vertellen over een Marokkaanse oma die een hoofddoek draagt én van muziek houdt én doet wat alle grootouders het liefste doen, namelijk hun kleinkinderen verwennen.”
Laura: “Kinderen moeten we van jongs af aan laten kennismaken met diverse culturen. Dit kan volgens mij door speelgoed of boeken te introduceren met mensen die niet op hen lijken. Kinderen moeten het cool vinden dat iedereen er anders uitziet en anders denkt. Dat is iets om trots op te zijn.” Kinderen moeten het cool vinden dat iedereen er anders uitziet en anders denkt. Dat is iets om trots op te zijn.”
Nadia: “Het migratieverhaal van mijn oma en mijn moeder en de sterke herinneringen die ik aan de vakanties in Marokko heb, wilde ik al een poosje verwerken in een persoonlijk project. Ik dacht niet zo meteen aan een kinderboek. Maar toen ik vorig jaar de oproep van Studio Sesam zag, waagde ik mijn kans. Met mijn boek wil ik grootouders en kleinkinderen uitnodigen om te genieten van de mooie tekeningen, maar ook om te praten over de gevolgen van migratie en wat we nodig hebben om ons thuis te voelen.”
Met mijn boek wil ik grootouders en kleinkinderen uitnodigen om te genieten van de mooie tekeningen, maar ook om te praten over de gevolgen van migratie en wat we nodig hebben om ons thuis te voelen.”
Pingpong
Laura: “Nadia en ik hadden meteen een klik: dezelfde humor en dezelfde ietwat chaotische manier van door het leven te gaan. Ze is altijd vrolijk en positief. Even bellen met Nadia en ik zat vol nieuwe ideeën en energie. Het thema en het verhaal liggen haar nauw aan het hart. Ik wou dat ze dat gevoel terug zag komen in mijn illustraties.”
Nadia: “Met Laura klikte het meteen. We begrepen elkaar zonder al te veel woorden. Het verhaal van Mouna en oma zijn sterk gekleurd door mijn persoonlijke herinneringen. Door Laura leerde ik ze op een andere manier kennen. Bij elke tekening maakte mijn hart een sprongetje van blijdschap. De gevoelswereld van mijn mama en het leven tussen Marokko en België heeft ze treffend verbeeld.”
Laura: “Ik heb ervan genoten om na te denken over de personages. Wat hebben ze aan? Wat kan ik meer vertellen zonder dat er woorden voor nodig zijn? Hoe kijken ze? Wat vinden ze leuk? Elke pagina moet boeiend blijven, ook al speelt het verhaal zich steeds op dezelfde plek af. Alle details moeten doorheen heel het verhaal kloppen.”
Een blik op de toekomst
Nadia: “Ik kijk er enorm naar uit om dit verhaal voor te lezen aan kinderen en aan hun oma’s en opa’s. Wie weet in het Arabisch! Ik hoop dat er rijke gesprekken ontstaan, dat grootouders zich kunnen herkennen in de personages en beginnen te vertellen over vroeger. We willen ook workshops geven o.a. met de ‘magische’ bloemen die in het verhaal voorkomen.”
Laura: “Ik wil met ons prentenboek ouders stimuleren om veel voor te lezen en jonge kinderen de liefde voor boeken bijbrengen. Er zijn veel details in het verhaal die een meerwaarde geven aan de tekst. Kinderen en voorlezers kunnen voluit fantaseren en hun eigen verhaal vertellen. Natuurlijk hoop ik ook verder door te kunnen groeien in de wereld van de kinderboeken.”
De koffers van oma, te bestellen via de Sesam-shop.