Menu

Alice en Dieter maakten samen een Nederlands-Vlaams LGBTQ+ prentenboek

Cover Mama doet gekDieter de Schutter is freelance illustrator en woont in Antwerpen. Hij houdt ervan om door de stad te wandelen en alles te observeren. Achter elke hoek schuilt wel een verhaal. Ook door sommige absurde krantenartikelen wordt hij erg geïnspireerd. Alice van de Geest is juf, schrijfcoach en moeder van twee kinderen. Ze woont in Amersfoort, een prachtige middeleeuwse stad in het midden van Nederland. Allebei hebben ze al eerder een boek uitgebracht bij Studio Sesam: Alice schreef De fanfare en Dieter illustreerde Het Wispelturig Windorkest.

Waarom een tweede boek bij Studio Sesam?
Alice:
“Dat was helemaal niet de bedoeling, ik ben deze keer als schrijfcoach betrokken bij Sesam 3.0. Maar soms zit er gewoon een verhaal in je dat eruit wil. Dat was het geval met Mama doet gek. Ik heb het aan Ingrid laten lezen en die was direct enthousiast. Het boekje gaat over een mama die verliefd wordt op een vrouw. Een onderwerp waar nog te weinig kinderboeken over zijn. Dieter is ook als coach betrokken bij Sesam 3.0 en ik ben heel blij dat hij mijn verhaal wilde illustreren.”
Dieter: “Ik vond het belangrijk om een LGBTQ+ prentenboek te maken omdat ikzelf ook deel ben van die community. Het is een prentenboek met een teder verhaal over verliefdheid. Ik liet me inspireren door wat ik zelf doe wanneer ik verliefd ben: heel de tijd aan die persoon denken, vergeetachtig zijn, energiek rondlopen en het gevoel te willen delen met iedereen. (haha)

Hoe verloopt de samenwerking?
Dieter: “Ik heb met plezier aan Mama doet gek gewerkt omdat ik mezelf echt heb kunnen uitleven in de illustraties.  De samenwerking met Alice was ook super! We zijn samen erg betrokken geweest in het schrijf- en tekenproces. Hierdoor is het prentenboek echt een combinatie van onze beide leefwerelden. Het stadje uit het boek is geïnspireerd op Amersfoort en Antwerpen.”
Alice: “De samenwerking met Dieter was super goed. Het is echt een project van ons samen. Hij gaf mij tips over de tekst en ik hem over de tekeningen. Er is geen onvertogen woord gevallen. En het resultaat is fantastisch, al zeg ik het zelf. Het maken van een prentenboek bij Studio Sesam is ook een project wat je niet alleen doet. Het is in eerste instantie een project van schrijver en illustrator samen, maar eigenlijk is het ook een project waar de hele groep bij betrokken is.”

Wat maakt jouw tekeningen bijzonder?
Mama op de ladderDieter: “Mijn illustraties vallen op door hun speelse benadering en heldere en dynamische beeldtaal.   Ik hou ervan om veel details en humor in de tekeningen te verwerken. Zo moet de toeschouwer telkens een stapje dichterbij zetten om heel het tafereel te doorgronden. Alle nieuwe Sesamboeken zitten ook verstopt in het prentenboek.”

Waarom schrijf je?
Alice: “Voor mij is schrijven en ook lezen heel erg belangrijk. Ik heb mezelf leren lezen toen ik vijf jaar was omdat ik niet kon wachten op het voorlezen voor het slapen gaan. Ik heb de afgelopen 45 jaar heel veel gelezen en toch ontbreken er volgens mij boeken. Daar loop ik tegenaan tijdens het lesgeven. Ik gun elk kind een boek waar ze zichzelf helemaal in kunnen terugvinden en als dat nog niet bestaat, dan schrijf ik dat toch gewoon zelf. Dat is een belangrijke drijfveer achter mijn schrijven.”Winkelstraat Kartonnen Dozen

Waar ben je verder mee bezig?
Dieter: “Momenteel werk ik aan een eigen prentenboek die gaat over de fantasiespelletjes die je speelt tijdens een lange autorit. Ik heb net ook een grote illustratie gemaakt bij een gedicht van Paul van Ostaijen die op de ramen van het metrostation Opera in Antwerpen zal staan.”
Alice: “Ik ben net begonnen met een opleiding tot leescoördinator. Ik wil mijn liefde voor boeken graag overbrengen op alle kinderen die ik lesgeef. Met mijn eigen kinderen is dat gelukkig gelukt, die lezen allebei veel en graag. Als een kind tegen mij zegt dat hij niet van lezen houdt, dan is mijn standaardantwoord dat het gewoon nog niet het juiste boek heeft gevonden. Vervolgens doe ik er alles aan om dat boek te vinden.”

Mama doet gek 

Cover Mama doet gekWat is er met mama aan de hand? Ze zingt heel hard in de badkamer, Amins oren doen er pijn van. Ze blijft maar planten kopen en geeft Amin taartjes als ontbijt! En ze zit de hele tijd op haar telefoon. Amin maakt zich zorgen. Waarom doet mama zo gek?!

Vanaf nu kan je een preorder plaatsen via www.studiosesam.be.winkel. Meer weten over Sesam 3.0? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor de Sesam-nieuwsbrief.